Читај ми!

Почела расправа о увођењу 5Г мреже – највећи градови би могли да буду покривени већ следеће године

Почела је расправа о увођењу 5Г мреже, а Србија би током следеће године требало да добије прва подручја покривена петом генерацијом мобилног интернета. Стручњаци кажу да 5Г нуди нове могућности за грађане и привреду. Аутоматизацију индустрије, примену вештачке интелигенције у привреди и размену информација брзином коју до сада нисмо видели.

Преузимање филма за неколико секунди, уместо десетак минута или управљање роботима и индустријским машинама на даљину у милисекунди – добробити су 5Г мреже на које ће грађани Србије чекати још најмање годину дана.

"Они бенефити које ћемо одмах да видимо је знатно бржи приступ интенету. Не само нама као појединцима. Захваљујићи врло великим протоцима цена по интернета по количини протока података ће се спустити ниже", рекао је проф. Александар Нешковић са Електротехничког факултета у Београду.

Србија је међу неколико европских земаља које немају 5Г мрежу, а за њено увођење потребно је неколико корака. Прва два су направљена, истиче ресорни министар – усвојен је Закон о електронским комуникацијама и почела је јавна расправа о правилнику који ће регулисати аукцију фреквенцијског спектра.

"Мобилни оператори ће морати да замене своје базне станице и да подигну већи број. То ће бити њихова инвестиција. Ми ћемо правилником регулисати да у првој години се покрију само највећи градови, Београд, Нови Сад, Ниш. У следећој години 20 осталих градова", рекао је Михаило Јовановић, министар информисања и телекомуникација.

Мобилни оператори који послују у Србији већ раније су најавили да ће учествовати на 5Г аукцији, када она буде расписана. Из Националне телекомуникационе компаније поручују да се већ дуже инфраструктурно припремају за премену нове технологије.

"Ми смо већ спремни за 5Г зато што имамо развијену оптичку инфраструктуру, имамо велики број локација где имамо постојеће базне станице и ако бисмо анализирали број базних станица које подржавају 4Г, вишеструко смо их повећали са жељом и намером да побољшамо 4Г и да то буде добра припрема за 5Г", навео је Владимир Лучић, генерални директор Телекома Србија.

Постоје ли здравствени ризици

Kао и већина нових технологија, 5Г мрежу прате многе предрасуде – од здравствених ризика до безбедносних претњи.

"Безбедна је јер користи исти фрекветни опсег као и 4Г. Рађена је студија на ЕТФ-у и мисије ОЕБС-а у Србији. Наш правилник дефинише ниво нејонизујућег зрачења који је 100 пута мањи него у ЕУ", истакао је Јовановић.

Професор Нешковић је напоменуо да је безбедност потпуно нова димензија у 5Г мрежи.

"Јер 5Г треба да нам да подршку за увођење аутономних возила или сервиса за контролу нашег здравља и то мора да буде јако поуздано. Ту аспект безбедности постаје екстремно значајан", објаснио је професор.

Већ првог дана јавне распаве могле су се чути критике да је предвиђена динамика увођења мреже спора и да, док код нас траје расправа о 5Г, у Европи се већ разговара о 6Г мрежи.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару