Читај ми!

Упозорење на насилника у комшилуку - од страха за безбедност до кршења људских права

На Новом Београду и Бежанијској коси осванула фотографија мушкарца испод које је било упозорење да је реч о вишеструком повратнику и насилнику. Тужилаштво се убрзо огласило са објашњењем да је осумњичени пуштен на слободу јер није било довољно доказа против њега. Ускоро је стигло још једно саопштење да је ипак ухапшен. Фотографије са оптужбама да су на њима лопови, насилници и силоватељи су све чешће.

Слике мушкарца са упозорењем да је реч о насилнику брзо су скинуте са бандере на Новом Београду, кажу грађани. Не знају ко их је тамо поставио.

Неколико становника Новог Београда је за РТС изјавило да ничији лик не треба тако излагати и стављати људима мету на чело, а уз то дизати тензију. Међутим, да проблем тог типа постоји у комшилуку, треба упозорити, сматрају неки од њих.

У Трећем основном јавном тужилаштву кажу да осумњичени А. К. који је ухапшен крајем јуна, на саслушању није износио одбрану.

"Дана 30. јуна 2023. по налогу Трећег основног јавног тужилаштва у Београду задржано је лице А. К. због постојања основане сумње да је извршио више кривичних дела полно узнемиравање на територији Новог Београда. У току тих 48 сати лице је испитано, Треће основно јавно тужилаштво у Београду је ставило предлог за одређивање притвора", каже јавна тужитељка Милица Стојанац Маретић.

Суд је тај предлог одбио, па се А. К. налази на слободи, а доказне радње су и даље у току. Закон каже, нико нема право да угрожава људска права, чак и осумњиченог или осуђеног лица.

"Ако је то лице издржало своју казну и на неки начин друштву одужило свој дуг, онда не видим разлог за то, осим и изузев уколико није угрожена безбедност и сигурност на тај начин да је то био једини могући пут да се рецимо заштити неко лице или нека група лица", каже адвокат Иван Симић.

Истиче да се не може сматрати дозвољено да се неко етикетира као криминалац ако онај ко то ради има добру намеру, односно сматра да тиме штити своју околину.

"Некада добра намера не значи да нисте у противправности", додаје Симић.

На излозима и вратима локала власници понекад постављају слике особа које су својим надзорним камерама снимили приликом крађе.

"Сматрам да се власници локала довијају на начин како да заштите себе и своју имовину. Уколико је неко украо нешто у вредности од неколико хиљада динара, па кривични поступак који ће се водити је много, много скупљи, него сама та штета која је настала за неко лице", каже адвокат.

У априлу су на друштвеним мрежама грађани објављивали слике силоватеља који је после 15 година изашао из затвора, а ког су виђали у разуличитим деловима града. Ипак, ма колико намера била добра, у МУП-у кажу да, у складу са законом, само полиција сме да објави фотографије лица за која постоји основана сумња да су извршиоци кривичног дела.

Оно што грађани могу, јесте да податке које имају одмах пријаве полицији.

субота, 29. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару