Читај ми!

Сеничић: Повређени у Грчкој ван животне опасности, нема отказивања путовања за Мароко

Осморо повређених у саобраћајној несрећи близу Солуна, у којој је учествовао аутобус туристичке агенције из Ниша, отпуштено је из болнице, док је 15 људи задржано на додатним анализама јер имају преломе. Директор Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА) Александар Сеничић каже за РТС да су повређени ван животне опасности и да ће сви који одлуче да се врате данас у току дана бити враћени за Србију.

Четири особе су настрадале, а 50 је повређено у судару аутомобила грчких регистрација и аутобуса српске агенције из Ниша, на путу од Евзонија до Солуна, код места Поликастро.

Директор Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА) Александар Сеничић каже за РТС да још увек нема информацију колико се туриста враћа у Србију, а колико остаје у Грчкој.

"Одмах су послата два аутобуса, један који треба да врати туристе јер овај аутобус је кренуо да вози и да врати једну групу туриста, а други је сачекао туристе који су остали неповређени и они су одведени до дестинације Ставрос. Један део туриста ће свакако желети да остане, један део ће се вратити и неће бити никаквих проблема", истиче Сеничић.

Каже да ће сви који одлуче да се врате, данас у току дана или евентуално током вечери бити враћени за Србију и да је то ствар коју ће туристи договорити са агенцијом.

Сеничић наводи да је 15 туриста задржано на лечењу у болницама, да су сви ван животне опасности и да се лечење наставља.

"Све информације добијамо од нашег конзулата у Солуну који је био од велике помоћи у овом случају", наглашава Сеничић.

"Време се поправило у Грчкој, ситуација је значајно боља"

Што се тиче туриста у областима погођеним поплавама, Сеничић каже да су безбедни и да се један део већ вратио у Србију.

"Време се поправило у Грчкој, што је најважније. Самим тим, и ситуација је значајно боља. Имамо део туриста који је још увек на Пилиону у селима, Један део не жели да се врати, желе да остану да помогну локалном становништву, али свакако смо у контакту са њима и сви су безбедни и на сувом. Дошла је вода и дошла је струја, нема проблема", истиче Сеничић.

Каже да се очекују да се, у складу са временском прогнозом, ситуција потпуно стабилизује у току ове недеље.

"Авио-компаније настављају да лете за Мароко"

Снажан земљотрес је погодио Мароком, у којем има српских туриста. На питање шта ће бити са планираним путовањима ка тој земљи, Сеничић каже да је питање само да ли су дестинације које туристи треба да обиђу безбедне.

"Авио-компаније настављају да лете, аеродром у Маракешу је отворен и то ће бити договор туристичке агенције која је организатор путовања са туристима који треба да путују на ту дестинацију. За сада нема отказа. Један део туриста који жели да откаже, у договору са агенцијом моћи ће то да уради", истиче Сеничић.

Каже да све што се дешава на туристичким дестинацијама може да се деси и тамо где живимо и да се на свакој дестинацији треба понашати онако како се понашамо и код куће.

"Против природе се не може. Временске прилике се мењају, клима се мења. Морамо да будемо спремни на овакве ситуације. Оно што можемо да урадимо је да имамо полисе путног здравственог осигурања", саветује Сеничић.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару