Читај ми!

Линта: Не заборавити злочин хрватске војске у подвелебитским селима

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истакао је да никада не смемо заборавити велики злочин над Србима који се десио пре 30 година у три српска подвелебитска села – Дивосело, Читлук и Почитељ – која су била под заштитом Уједињених нација.

Линта је указао да је у злочиначкој акцији хрватске војске "Медачки џеп“, која је почела 9. септембра 1993. године, убијено 88 Срба, међу којима је 36 цивила, а три српска села су систематски опљачкана и уништена.

За монструозни и масовни злочин хрватски генерал Мирко Норац осуђен је на свега шест година и три хрватска војника осуђени на казну од три и пет година.

"Наведене казне представљају најдубље вређање и понижавање српских жртава и њихових породица. Потпуно је јасно да хрватско правосуђе није независно и непристојно, већ је у функцији хрватске државне политике с циљем да се оправда најбезбеднија лаж да су Срби били агресори и злочинци, а Хрвати жртве и ослободиоци“, истиче се у саопштењу Савеза Срба из региона.

Линта сматра да Србија треба да покрене борбу за истину о карактеру ратова и страдању нашег народа деведесетих година прошлог века у међународној заједници.

Због тога је веома важно да се оснује Меморијални центар српских жртава на простору бивше Југославије који би, између осталог, активан радио на попису страдалих Срба, попису стратишта где су убијани српски цивили и ратни заробљеници и чувао трајно сећање на српске жртве, додаје се у саопштењу.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи