Читај ми!

Ко и како може да се пријави за субвенције за замену столарије, изолацију, соларне панеле

Почело је пријављивање грађана за субвенције енергетске ефикасности, које доносе значајне уштеде енергије. Сиромашна домаћинства могу умањити рачуне за струју, гас и грејање и стицањем статуса "енергетски угроженог купца".

За средства енергетске санације кућа и станова могу конкурисати сви грађани. Важно је да се субвенције траже за објекте у којима се живи јер не важе за викендице.

"Неопходно је да је подносилац пријаве власник објекта, а уколико није власник, да поседује сагласност власника. У пријемном обрасцу се уносе основни подаци о домаћинству као што су квадратура, стање столарије, врста грејања. И потребно је да је рачун за електричну енергију претходног месеца износио најмање 30 киловата, што је доказ да је објекaт настањен", наводи Маја Вукадиновић, помоћница за енергетску ефикасност у Министарству рударства и енергетике.

Грађани могу конкурисати за једну од мера: замену столарије, котлова, изолацију и соларне панеле и тада им држава покрива половину трошка. Истовремено могу тражити и пакет који обухвата две или више мера и тада им се покрива до 65 посто средстава.

Огромни енергетски губици

Стручњаци кажу да повољне субвенције треба искористити јер доносе уштеду и до 40 посто енергије и смањују емисију штетних гасова.

"Што се тиче енергетске ефикасности у Србији, посебно када су у питању домаћинства, ситуација није најсјајнија, велики део домаћинстава у Србији нема ни основни енергетски омотач. Што значи да су огромни губици када је у питању потрошња енергије, како електричне тако и топлотне енергије. Негде се сматра да је тај проценат 20 до 30 посто", каже Мирослав Тадић из УНДП-a

Како до статуса енергетски угроженог купца

Сиромашнија домаћинства рачуне могу умањити и стицањем статуса енергетски угроженог купца. То значи да месечно бесплатно могу добити до 250 киловат-сати струје, а у грејној сезони за гас или грејање из топлана умањити рачуне од 40 до 60 посто.

Поред социјално угрожених грађана, то прво у зависности од прихода и чланова домаћинства, могу остварити и примаоци: дечјег додатка, туђе помоћи, сеоска домаћинства и болесни.

"На пример, просечна трочлана породица која сада плаћа рачун за електричну енергију 4.700 динара у случају стицања овог статуса, може да умањи рачун за око 1.565 динара", истиче Маја Вукадиновић.

Олакшице за струју важе целе године и за сада их користи око 72.000 најсиромашнијих домаћинстава. У Министарству енергетике кажу да новца има за три пута више корисника.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару