Читај ми!

Само за најстабилније и најиздржљивије – РТС на обуци 72. бригаде за специјалне операције

До краја септембра траје конкурс за пријем у специјалне јединице Војске Србије. Екипа емисије "Дозволите" посетила је обуку 72. бригаде за специјалне операције из Панчева, на копну и води, а коришћени су и хеликоптери.

Док најмлађи припадници 72. бригаде за специјалне операције изводе основну обуку за специјалне јединице, они искуснији увежбавају сложеније војне операције. Једна од таквих је блокада и уништење терористичке групе.

У 72. бригаду за специјалне операције се тешко улази, али лако излази. Тешко се улази због напорне селективне обуке која тражи физичке јаке и психички стабилне и издржљиве људе. Тако је током целе каријере у овој специјалној јединици Војске Србије.

А задаци 72. бригаде за специјалне операције су извиђање и диверзије на непријатељској територији, противтерористичка борба и маршеви од више десетина километара са 20 или 30 килограма опреме. Припадници 72. тренутно увежбавају извиђачку патролу.

Савремена технологија за сваки детаљ

Извиђачка патрола мора да примети сваки детаљ, а користе савремену технологију.

"Извиђачка патрола се на току правца кретања сусрела са бројним супозицијама. Употребом савремених оптоелектронских средстава за извиђање са земље и из ваздуха извршила је прикупљање обавештајних података о терористичкој групи", рекао је припадник 72. бригаде за специјалне операције.

Једна од нових технологија је беспосадна платформа "мали милош", произведена у Србији. "Мали милош" или војнички речено "милош Н" може да извиђа терен дању и ноћу, а наоружан је митраљезом и бацачем граната.

"Непрестаном обуком оператера система 'милош Н', стекли смо довољно искуства и сазнања о томе колико систем може и шта може све. У сваком моменту на сваком терену знамо шта возило може да уради и које могућности нуди", рекао је оператер система "милош Н".

Kада се прикупе обавештајне информације, специјалци из 72. бригаде крећу у акцију. Оклопна возила "хамер" и "милош М16" великом брзином заузимају положаје за блокаду терориста.

Сарадња са авијацијом

Рониоци диверзанти из хеликоптера "газела" и "Ми-17" ускачу у воду, а затим прикривено прилазе терористима. Напад почиње тако што снајперисти неутралишу стражаре. Хеликоптери "Х145М" спуштају део снага у десанту, а хеликоптер "Ми-8" специјалце.

"У 72. бригади за специјалне операције прате се активности и обуке свих специјалних јединица света, а нарочито специјалних јединица које су активне у руско-украјинској кризи. Ми се трудимо у 72. бригади за специјалне операције да анализирамо сва та дешавања, да покушамо да их применимо у процесу обучавања како би подигли оперативну способност јединице", рекао је припадник 72. бригаде за специјалне операције.

"Употреба беспилотних летелица, односно дронова је веома актуелна у тренутној кризној ситуацији у Русији и Украјини. Тако да и ми радимо на употреби тих беспилотних летелица, као што сте имали прилике да видите у данашњој обуци", рекао је припадник 72. бригаде за специјалне операције.

У сарадњи са авијацијом Војске Србије, специјалци 72. бригаде изводе и напредне технике евакуације из воде. У 72. бригади за специјалне операције рекли су нам да у њихове редове могу да уђу они који воле спорт, борилачке вештине, мотивисани су, али изнад свега своју земљу.

среда, 03. јул 2024.
15° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару