Читај ми!

Мештани Ћелија наставили блокаду пута, траже да се реши проблем несташице воде

Група мештана блокирала је на два сата, од 17 до 19 часова, у селу Ћелије магистрални пут Крушевац–Копаоник како би указала на проблем несташице воде. Саобраћај ка Блацу преусмерава се на излазу из Крушевца код пумпе на Бруском путу.

Иако живе поред језера Ћелије, које Крушевац и околину снабдева пијаћом водом, мештани села Ћелије често немају воду током летњих месеци. Овај проблем није од јуче, већ датира од пре 15 година.

"Ми пустимо чесму, ваздух, а шта да платимо? Три месеца на 40 степени ми немамо воду", каже Верица Туфегџић из Ћелија.

"Када дођеш из њиве, уморан, знојав, немаш воду да пијеш, немаш да се окупаш, немаш детету да пружиш. Ја имам шесторо унучади", додаје Бисерка Туфегџић која живи недалеко од акумулације Ћелије.

Јавно комунално предузеће "Водовод" ублажило је несташицу воде постављањем стационарних цистерни по селу. То привремено решење очигледно не решава проблем, нарочито у летњим месецима када су температуре често преко 35 степени.

"Силазимо тракторима до језера да узмемо воду да бисмо носили кући, да бисмо могли да се истуширамо, да можемо да напојимо стоку. Овде већи број домаћинстава има већи број грла крупне стоке, конкретно крава. Једна крава данас пије око 100 литара воде. То је катастрофа, да ми живимо овде на такорећи самој обали језера, а воду немамо", поручује Горан Васић.

Председник месне заједнице Ћелије Раденко Туфегџић истиче да воду немају скоро по 24 часа.

"И дан и ноћ, па дође мало, па поново нестане. Онда се испушта неки ваздух, тамо овамо и имамо баш велики проблем", додаје Туфегџић.

У крушевачком "Водоводу" кажу да до несташице воде долази због повећаног броја корисника, нелегалних прикључака и нерационалне потрошње, пре свега заливања башти и пуњења базена.

У току је набавка нових пумпи за црпну станицу Ћелије како би се ублажио проблем. Дугорочно решење, истичу у "Водоводу", је реконструкција ћелијске мреже уз проширење капацитета са 60 на 120 кубика.

Мештани Ћелија и јуче су протестовали и блокирали једну траку пута Крушевац–Брус.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара