Читај ми!

Државном дата центру у Крагујевцу међународни цертификат за највиши ниво поузданости

Државном дата центру у Крагујевцу компанија TÜVIT свечано је у Београду уручила цертификат за класу 4, према стандарду ЕН 50600 за испуњавање највишег нивоа поузданости, сигурности и ефикасности чувања опреме и података, саопштило је Министарство информисања и телекомуникација.

Цертификат, наводе из министарства, представља велико признање и за Државни дата центар, и за целу Србију, јер је то још једна потврда да је Србија лидер у области дигитализације и изградње технолошке инфраструктуре у овом делу Европе.

ЕН 50600 је европски стандард који се односи на пројектовање, изградњу и управљање дата центрима и сличним дигиталним инфраструктурама, за сада само осам дата центара у земљама Западне Европе поседује овај цертификат за класу 4, а Државни дата центар у Крагујевцу је први такав у Источној и југоисточној Европи.

Министар информисања и телекомуникација Михајло Јовановић истакао је да је овај цертификат још један показатељ да смо као држава, наше институције и стручњаци својим знањем и залагањем, успели да се позиционирамо као регионални лидер у дигиталној трансформацији и постанемо једна од најразвијенијих земаља Европе када је реч о поузданости и сигурности чувања података и опреме.

"У рекордном року и по највишим техничким и безбедносним стандардима смо изградили Државни дата центар у Крагујевцу где се чувају подаци свих грађана, привреде и комерцијалних корисника и захваљујући коме је Србија препозната од светски признатих институција као један од лидера електронске управе”, рекао је он.

Руководећи партнер компаније Артур Д. Литл за Аустрију и Србију Бела Вираг је навео да су у овој компанији поносни што су одиграли кључну улогу у подршци Влади Србије у осмишљавању, планирању и развоју Државног дата центра у Крагујевцу, који је од данас међународно признат добијањем цертификата класе 4, чије одличје држи само неколико елитних дата центара широм света.

"Ово признање није само фантастично достигнуће за Србију и њене људе, већ најављује и успон крагујевачког Дата центра као регионалног шампиона у технолошкој инфраструктури“, рекао је он.

Генерални директор Групе TÜV NORD Дирк Стенкамп је навео да дата центри имају велики потенцијал за уштеду енергије, сировина и трошкова.

"Они су окосница дигитализације. Наши стандарди представљају поузданост, заштиту и квалитет пре свега у међународној конкуренцији. Сигурност је кључ дигиталне будућности. Изузетно ми је драго што ми у TÜV NORD Групи имамо могућност да подржимо Владу Србије и Дата центар у Крагујевцу“, истакао је он.

Свечаном уручењу цертификата ЕН 50600 присуствовао је и в. д. директора Канцеларије за ИТ и електронску управу у Влади Србије Милан Латиновић као и стални представник Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији Јакуп Бериш.

УНДП је дугогодишњи партнер Влади Србије у процесу дигиталне трансформације, која је један од приоритета владе и наставиће да пружа експертску и техничку помоћ препознајући значај дигитализације и нових технологија за привреду, грађане и ефикаснију и транспарентнију јавну управу, наводи се у саопштењу.

TÜVIT цертификат према стандарду ЕН 50600 класе 4 потврдио је да је Државни дата центар у Крагујевцу изграђен по најсавременијим стандардима, да послује по највишем нивоу безбедности и управљању у случају ризика.

Компанија TÜVIT, део је Групе TÜV NORD и представља независну агенцију за процену стандарда инфраструктуре за ИТ услуге.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару