Читај ми!

Две агенције оставиле путнике и без новца и без путовања – у оба случаја проблем је био исти

У оба случаја престанка рада туристичких агенција усред сезоне, и у Краљеву и у Новом Саду, ситуација је слична – путници заправо нису добијали уговоре о путовању и то је оно што би грађани прво и најбитније требало да знају приликом уговарања једног туристичког путовања, каже за РТС помоћница министра туризма Дуња Ђенић.

Помоћница министра туризма из Сектора туристичке инспекције Дуња Ђенић рекла је за РТС да су ове године забележена два случаја престанка рада туристичких агенција усред сезоне – по један у Новом Саду и Краљеву, а да су остале пријаве биле уобичајене за летњу сезону.

"Подједнако је уједначен број као сваке сезоне, али ова два случаја јесу била неки изузетак у односу на неко претходно пословање претходних година", истакла је Дуња Ђенић.

Напоменула је да је важно да се грађани уочи путовања информишу о агенцији у којој уплаћују путовање, а нарочито о начину добијања документације.

"У оба случаја које сте поменули, и код агенције из Kраљева и претходно агенције из Новог Сада која је имала проблема у раду, ситуација је приближно иста. Путнице које су се нама јављале у великом броју, нарочито из Новог Сада, сада нешто мање из Kраљева, заправо нису добијале уговоре о путовању. И то је оно што би путници заправо и прво и најбитније требало да знају да приликом уговарања једног туристичког путовања са агенцијом, шта је то и шта су то њихова права, шта је најважније да знају", навела је Ђенићева.

Додала је да је потребно да путници добију уговор о туристичком путовању и документацију која иде уз то, односно потврду о гаранцији путовања која служи за обештећење путника у случају затварања агенције и сличних ситуација.

Истакла је да су путници који су уплатили путовање у Новом Саду добили само признаницу и да им преостаје само да се обрате суду.

"Oсим нашег инспекцијског надзора који смо спровели, поднели смо и четири кривичне пријаве када говоримо о ситуацији у Новом Саду, а у Kраљеву смо већ обавестили полицијску управу како би по истом поступили да би имали информацију о оштећеном броју путника од стране ове агенције", истакла је Дуња Ђенић.

Разговор са Дуњом Ђенић у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије