Читај ми!

Вучић: Нови дом за више од 700 избеглих из БиХ и Хрватске, до 2028. станови и за остале породице

Уручени кључеви 250 новоизграђених станова за избеглице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске. Председник Александар Вучић поручио да више од 700 људи данас добија дом, а да ће до 2028. бити решено стамбено питање преосталих 8.860 избегличких породица.

Председник Србије Александар Вучић поручио је да до 2028. године треба да се реши стамбено питање за преосталих 8.860 породица избеглих из БиХ и Хрватске, које су још без свог крова над главом, и најавио да ће у изградњу тих станова бити уложено око двеста милиона евра.

"До краја 2028. тражим од вас из Владе Србије и Комесаријата за избеглице и градске власти Београда, а за то је потребно уложити око 200 милиона евра, да сви ти људи добију кров над главом и да имају срећну будућност и да једном решимо стамбено питање за све избеглице и да уложимо велики новац да могу нормално да живе и имају будућност", истакао је Вучић.

Данас нови дом добија више од 700 људи

Захвалио је шефу Делегације ЕУ Емануелу Жиофреу, који такође присуствује уручењу кључева, на издвојеном новцу ЕУ пројекта, захваљујући којем данас свој дом добија 250 избеглих породица.

"За ово насеље учинили сте много и бескрајно вам хвала на томе", поручио је Вучић и навео да нови дом добијају 724 особе.

Станови су изграђени у оквиру Потпројекта 8 Регионалног стамбеног програма (РСП) у Републици Србији, саопштили су из Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије.

Површина зграде је 23.000 квадратних метара, а укупна вредност радова износила је 12.143.601,22 евра.

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансира средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

У Србији je 24.700 људи из Хрватске и Босне и Херцеговине који поседују избегличку легитимацију, а око 8.900 породица избеглих из тих република бивше Југославије још нема кров над главом, иако Србија активно ради на томе да им помогне, изјавила је раније комесарка за избеглице и миграције Србије Наташа Станисављевић.

Како је рекла, највећи број избеглица забележен у Србији био је на попису 1996. године, када је регистровано преко 600.000 избеглих.

Србија је до сада стамбено збринула 27.925 породица средствима из буџета Србије и средствима донатора, од којих је највећи Европска унија кроз Регионални стамбени програм и економски оснажила 23.975 породица избеглица.

Само протекле године стамбено је збринуто 558 породица, уручено је 339 стамбених јединица, купљено 15 монтажних кућа, 25 сеоских домаћинстава и додељено 120 пакета грађевинског материјала.

Више од 400.000 особа стекло је држављанство Републике Србије што представља највећи процес интеграције избеглица у савременој Европи.

Повратнички статус је, према подацима УНХЦР-а, остварило око 70.000 лица у Хрватској, и сваке године, почев од 2012. године, Комесаријат за избеглице и миграције обезбеђује средства за помоћ повратничким заједницама или самим повратницима у Хрватској.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи