Читај ми!

Флексибилно радно време и разумевање послодавца битније и од плате за младе родитеље

Упркос кризи и отежаним условима пословања, чак 24 послодавца су се пријавила за надметање у категорији "пријатељ породице". Ко је најбоље ускладио родитељске и пословне обавезе својих радника знаће се на јесен, а такмиче се и мале и велике приватне компаније и јавна предузећа.

Много је послодаваца који гледају испод ока родитеља који тражи одсуство због породичних обавеза. Али има и фирми које се уместо профитом размећу бројем беба.

Јована је бивши синдикалац. Током студија у Америци искусила је рад на разним пословима – од чишћења до руковођења. Данас је мама која ради од куће. Сматра да је добро афирмисати добре послодаваца, али да је подједнако важно кажњавати оне који крше закон.

"Једна од кључних ставки је да родитељи, поготово мајке, не потписују бланко отказе, да не добијају отказе током трудноће и да их након породиљског чека исто радно место као пре одласка на породиљско. Оно са чим се маме данас сусрећу јесу откази након породиљског, непоштовање тога да маме деце до три године треба да раде искључиво прву смену", каже Јована Ружичић из Центра за маме.

Послодавци немају пореске олакшице за усклађивање родитељских са радним обавезама. Друштвена одговорност не зависи од величине фирме нити од тога да ли је у приватном или јавном власништву. Ипак, малим фирмама би добро дошла помоћ.

"Да им се на неки начин омогући да направе као што је случај у великим компанијама где доста великих компанија имају у оквиру својих простора играонице, имају особе које чувају децу запослених која из неких разлога не иду у вртић, и у школу. Можда у том смислу да им се помогне да они искористе своје просторне капацитете, да направе неке такве сличне садржаје", наводи Јелена Јевтовић из Уније послодаваца.

За већину запослених родитеља, флексибилно радно време важније је чак и од зараде – показују истраживања. Високо на листи приоритета и одсуство с посла и мимо боловања.

"Или можда скраћено радно време, четвородневна радна недеља, што рецимо постаје све чешћа пракса, наравно рад од куће је веома важан и када имате ванредне ситуације да имате разумевање од послодавца да не можете тог дана да дођете на време. Тек на крају долази онај финансијски моменат, а то је подстицај родитељима за прво дете које компаније и саме дају", каже Михајло Весовић, директор у ПКС.

Без обзира на то којим послом се бави, добар родитељ, способан је да буде и добар радник, па и менаџер. Организација посла је мачји кашаљ у односу на то да сви у породици буду сити, чисти, да на време попију лек, оду у школу, вртић... Нико као запослена мама не уме да штеди време и новац, да ресурсе користи на најбољи начин.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару