Читај ми!

У Новом Саду страдало 2.500 стабала због невремена – Војводина најмање пошумљена регија у Европи

Према проценама, више од 2.500 хиљаде стабала оборено је или поломљено услед невремена на територији града Новог Сада. Марко Вујић из Центра за еколошку политику Факултета политичких наука наводи за РТС да је Војводина најмање пошумљена регија у Европи, те да треба поздравити сваки процес пошумљавања, и инсистирати на томе. Свако дрво је, каже он, један микроекосистем у ком су настањени инсекти и птице.

У два олујна невремена у јулу на територији Бачке потпуно је уништено 1.300 хектара шуме, у Националном парку Фрушка гора стабла су поломљена или оштећена на чак 14.000 хектара. То су најновији, али не и коначни подаци Покрајинског завода за заштиту природе. Још се пријављује штета а, уз дрвеће, страдале су и многе животиње, највише птице.

Према проценама, више од 2.500 хиљаде стабала оборено је или поломљено услед невремена на територији града Новог Сада.

Марко Вујић из Центра за еколошку политику Факултета политичких наука наводи за РТС да шуме спречавају ефекте еолске ерозије, пречишћавају ваздух, воду, земљиште, те да је са губитком више од 2.500 стабала у Новом Саду причењена велика штета.

Указује да је свако дрво један мали микро екосистем фактички у ком су настањени и инсекти, птице наша богата орнитофауни.

"2.500 стабала у урбаној средини је 2.500 мање места за хлад током ових врелих августовских дана. Такође, у урбаним срединама коренски систем самог дрвећа спречава ерозију посебно у пределима где се налазе клизишта, да не говоримо о томе колико је значајан због кисеоника. Па и тај  естетски моменат - зеленило уместо бетона верујем да свима прија. Тако да је штета заиста велика у том смислу и неопходно је што пре санирати", указује Вујић.

Најављен је план према којем ће се у Новом Саду посадити дупло више дрвећа него што је страдало током невремена. Гост Дневника наводи да свако пошумљавање треба поздравити, посебно на територији Војводине.

Истиче да је Војводина најмање пошумљено подручје у Европи.

"Свега 7 одсто површине Војводине је пошумљено. И када смо негде учили у основној школи о томе да смо богата земља рекама и шумама то баш заправо и није тако. Целе Србија има свега 29 одсто територије под шумом. Ако погледамо комшилук Босна и Херцеговина више од 60 процената, Црна Гора више од 60 процената, Хрватска 41 проценат територије под шумама. Европски просек је 40 процента. Морамо поздравити сваки процес пошумљавања, свако идеју и да на крају крајева, инсистирамо на томе", каже Вујић.

Указује да смо угрожени на нивоу загађења тла, ваздуха, вода, те да је све то неопходно санирати.

Цело гостовање Марка Вујића погледајте у видеу на почетку текста.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи