Читај ми!

ГСС саветује шта морате да знате када кренете на планину

Са доласком лета и наглим порастом температуре, све више људи се одлучује за одлазак у планину, макар и на кратку шетњу са жељом да одмори од ужареног асфалта. Због тога, Горска служба спасавања Србије подсећа на битна правила која треба испоштовати када се одлучите за активности у планини.

Прво и најбитније од свега – никад не идите у планину сами.

А када одаберете партнера за вашу следећу пустоловину важно је да испланирате своју активност.

Неопходно је и да се распитате о терену који планирате да посетите – колико је стрм, каква је подлога, да ли је добро обележен.

ГСС саветује да користите већ доступне материјале на страници Планинарског савеза Србије, планинарских клубова који покривају регион који планирате да посетите, апликацији као што је Yettel Зелене стазе (можете је наћи на Yettel мобилној апликацији) на којој се налазе информације које су екипе ГСС-а провериле и категорисале тако да вама буде лакше да започнете своје прве кораке у планини.

Поред тога, важно је проверите временску прогнозу.

Саветује се и да се јавите некоме ко ће сигурно бити доступан и дате му следеће информације: где идете, са ким идете, какав вам је план кретања и очекивано време повратка.

Такође, додају, не заборавите да се тој особи јавите када се вратите, како она не би покренула акцију спасавања док ви пијете чај безбедни у свом дому.

Поручују да и за чак најбезазленије шетње постоји опрема која је обавезна за боравак у планини: увек понесите воду и храну са собом, крените са пуном батеријом телефона и понесите резервну батерију.

Неопходно је и да понесите чеону или батеријску лампу, јер могу знатно да олакшају разноразне ситуације. Осим што вам могу помоћи током ноћи да се лакше крећете, значе доста и као светлосна комуникација

Поред тога, саветују, имајте лични сет прве помоћи прилагођен вашем знању, који обавезно мора да садржи астро фолију тј. изотермални прекривач.

Такође, обућа и одећа морају бити адекватне и прилагођене терену на који сте се упутили. Не заборавите да се временски услови на планини јако брзо и лако мењају. Имајте нешто што ће вас утоплити уколико останете непланирано у планини, поготово ноћу.

За крај, ГСС поручује да уживате у природи и не заборавите да све што сте понели са собом у природу и вратите. За сваки случај, имајте записан и број телефона Горске службе спасавања – 062 46 46 46.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи