Читај ми!

Повећана средства за помоћ предузетницама, ко може да конкурише

За подстицање женског предузетништва намењено је 600 милиона динара бесповратних средстава, утврђено је Програмом који је усвојила Влада. Циљ је јачање женског предузетништва, повећање броја привредних субјеката и даље подстицања запошљавања жена.

Програм подстицања женског предузетништва ове године омогућава предузетницама да добију бесповратна средства из буџета и повољне кредите Фонда за развој. Опредељена средства су шест пута већа него раније, с обзиром на то да је претходним конкурсом за жене и младе било опредељено 100 милиона динара, а сада је само за женско предузетништво издвојено 600 милиона динара.

Помоћница министра у Министарству привреде Катарина Обрадовић Јовановић каже да ће конкурс бити расписан почетком септембра.

"Позвала бих све заинтересоване предузетнице да већ сада погледају програм и услове, имајући у виду да је тренутно отворен јавни позив за Програм подршке почетницима и младима у бизнису тако да могу да се определе шта им више одговара", каже Катарина Обрадовић Јовановић.

Бесповратна средства могу да покрију и до 40 одсто капитала уложеног у бизнис, а 50 одсто за оне које послују из мање развијеног подручја. 

"Имајући у виду искуства из претходног периода увели смо новину. Раније су за овај посебан програм могле да конкуришу само жене које имају млађе фирме. Сада могу да конкуришу све жене предузетнице, а оне које имају старије фирме могу да добију чак и већи износ бесповратних средстава", додаје помоћница министра.

Каже да све заинересоване за учешће на конкурсу пре свега морају да задовоље дефиницију женског предузетништва. 

 "И ту смо направили измене да би било повољније. Приметили смо да има доста фирми где жене имају власништво, али не 51 одсто, већ 50 одсто заједно са супругом. Оне су те које заправо воде бизнис, које су законски заступници. Ове године могу да конкуришу и такве породичне, а женске фирме", каже помоћница министра.

Лепеза делатности је широка, а програм подржава и услужне делатности, што није уобичајено за програме Министарства привреде, истиче саговорница.

"Средства могу да се користе за набавку опреме, софтвера, компјутера, опремање пословног простора, за доставна возила... Максимални износ који предузетница може да добије је 12 милиона динара укупно, из буџета и кредита Фонда за развој", каже Катарина Обрадовић Јовановић.

Министарство привреде већ три године спроводи посебан програм подршке женама предузетницама кроз који се подстиче самозапошљавање жена, у производним и услужним делатностима.

Јавни позив, конкурсна документација и сва додатна упутства биће објављени на интернет страницама Министарства привреде, Фонда за развој и Портала предузетништво.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару