Читај ми!

Пашалић: Имамо мрежу закона који насилнику онемогућава да се провуче

Од почетка године је у Србији је регистровано више од 20 случајева фемицида. Најмлађа жртва имала је свега две године. У појединим случајевима, попут убиства жене у Пироту од стране бившег партнера надлежни су нетачно проценили ризик од понављања насиља, резултати су контроле рада надлежних органа које је спровео омбудсман. Применом закона држава је створила мрежу да се насилник не може провући, тврди за РТС заштитник грађана Зоран Пашалић

У поступку контроле након убиства жене у партнерском насиљу у Пироту и породичног насиља у Зајечару који су недавно завршени утврђено је недоследно поступање.

"Постоји више закона који третирају насиље у породици а Законом о заштити од насиља у породици, држава је направила мрежу да се насилник не може извући. Уколико се насиље појави први пут било физичко, психичко или други вид насиља насилник мора да се прати. У случају Пирота службе су заказале", рекао је гостујући у Јутарњем дневнику Заштитник грађана Зоран Пашалић.

Како каже ту је било више пута да је насилник узнемиравао жртву, полиција је реаговала али није било адекватне процене ризика.

У случају породичног насиља у Зајечару, Заштитник грађана је упутио и препоруку да се деца и када су сведоци третирају као жртве. Да то не би била одлука надлежних органа потребна је и измена Закона коју Пашалић очекује ускоро.

"Потребна је не само промена закона већ и промена понашања према деци која су присуствовала насиљу. Мора се са великом пажњом водити рачуна да и они буду третирани као жртве, јер се та деца у каснијем узрасту често идентификују или са насилником или са жртвом насиља", објаснио је Пашалић.

Заштитник грађана каже да када дође до пропуста у поступању онда не закажу само поједине институције већ цео систем, због чега се и инсистира на доследној примени закона, јер ако се он примењује онда насилник не може да се нађе у ситуацији да може да врши насиље.

недеља, 13. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи