Читај ми!

Заштитник грађана тражи измене Закона о спречавању насиља у породици

Заштитник грађана Зоран Пашалић још једном је позвао све грађане Републике Србије да сазнања и сумње на насиље у партнерским или породичним односима у свом окружењу пријаве надлежним органима и институцији на чијем је челу, а од надлежних органа затражио да доследно поступају по Закону о спречавању насиља у породици, саопштио је Омбудсман.

Зоран Пашалић је поново апеловао на све жене које трпе породично и свако друго насиље да надлежним органима пријаве насилнике који их злостављају.

"Апелујем и на све грађане Србије да покажу солидарност и да не окрећу главу већ да пријаве уколико имају сазнања о насиљу у нечијој породици, комшилуку или међу рођацима. Од свих надлежних органа на које се односи Закон о спречавању насиља у породици очекујем да се строго придржавају сваког слова у том акту“, рекао је Пашалић.

Два поступка контроле рада надлежних органа - убиство жене у партнерском насиљу у Пироту и породично насиље у Зајечару, током којих је утврђено недоследно поступање по Закону о спречавању насиља у породици, окончана су препорукама за унапређење рада, рекао је Пашалић и додао да су оба извештаја са препорукама, иако нема овлашћења да контролише рад правосудних органа, достављена Врховном јавном тужилаштву како би размотрило могућности за унапређење рада група за координацију и сарадњу које су основане при основним јавним тужилаштвима.

У поступку контроле законитости и правилности рада Министарства унутрашњих послова - ПУ Пирот и Центра за социјални рад у том граду, покренутом почетком марта 2023. године након сазнања из медија да је у Пироту мушкарац из пиштоља убио бившу партнерку, Заштитник грађана је утврдио да је Група за координацију и сарадњу нетачно проценила ризик од понављања насиља.

Како се наводи, Заштитник грађана у препорукама за отклањање недостатака тражи да надлежни органи обезбеде да се на састанцима група за координацију и сарадњу разматрају сви случајеви у којима је пријављено насиље у породици или непосредна опасност од њега, укључујући и случајеве насиља у породици у кривичним поступцима за различита кривична дела, као и да Група за координацију и сарадњу Града Пирота обезбеди да сви случајеви у којима је пријављено насиље у породици или непосредна опасност од њега буду разматрани не само као новопријављени већ и као текући.

Такође, Заштитник грађана инсистира да Група за координацију и сарадњу Града Пирота обезбеди да сви чланови те групе остварују континуирану мултисекторску сарадњу и размену информација.

У случају породичног насиља када је у Зајечару муж претукао супругу којој су лекари спасили живот и пријавили насилника полицији, Заштитник грађана је контролисаним органима Министарству унутрашњих послова - ПУ Зајечар и Центру за социјални рад у том граду упутио препоруку да, у складу са налогом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања из 2019. године, убудуће дете које присуствује насиљу, увек и без изузетка третирају као жртве насиља, злостављања или занемаривања, и у складу с тим, планирају и предузимају мере усмерене на заштиту детета, наводи се у саопштењу.

Заштитник грађана тражи од надлежних органа да предузму потребне активности у циљу измена и допуна Закона о спречавању насиља у породици, којима би се прописало да је дете жртва насиља увек када присуствује породичном насиљу над чланом породице или блиском особом, а од МУП-а и Министарства за бригу о породици и демографију да у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за социјалну политику, демографију и равноправност полова обезбеде континуиране едукација запослених који поступају у случајевима насиља у породици и који су чланови група за координацију и сарадњу које су формиране при основним јавним тужилаштвима, каже се у саопштењу.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи