Читај ми!

Четири пута победио леукемију, а сада помаже другима: Борба није могућа без помоћи

Предраг Слијепчевић, који је победио леукемију четири пута, верује да је суштина људског бића у солидарности и хуманости, као и да помагањем другима, попут донирања тромбоцита и матичних ћелија, заправо помажемо себи. Истиче да је током болести схватио да је судбина, уз помоћ лекара, у његовим рукама.

Предраг Слијепчевић, гостујући у Београдској хроници, изјавио је да је леукемија смртоносна болест као и други канцери, али да може да се преживи, наводећи да је имао јак мотив да се бори против ње.

"Схватио сам да је највећи део на мени. Лекари могу да ми помогну, али не могу да се изборе. Ја сам био тај, који је морао да узме судбину у своје руке и да призна – или ћу се борити и можда преживети или се нећу борити и сигурно нећу преживети", каже Слијепчевић, познатији као Пеђа Леука.

Истиче да је нормално да човек има страх од смрти, али да се да ће се потрудити, када се са њом "буде срео" да буде на ногама.

Слијепчевић, који води удружење "Леука", саветује да зарад себе људи треба да помажу другима, јер ће на тај начин боље и да спавају.

"Осећај доброг који се јавља у човеку док помаже  је невероватан. Добар сам, како ме видите, јер помажем другима. Када помажете другима, лучи се велика количина хормона који нас чине срећнима и задовољнима", наводи гост Хронике, који верује да је суштина људског бића у хуманости и солидарности.

Можемо и ми да помогнемо

Јелена Ивановић, Предрагова подршка и саборац, рекла је да људи немају информације како се дају матичне ћелије и тромбоцити. "Давање тромбоцита траје до сат времена и толико вам времена узима. Ради се као и давање крви, не постоји разлика, а то некоме чува живот", каже Ивановићева.

Када је реч о матичним ћелијама, које се дају за трансплатацију коштане сржи, Ивановићева каже да та процедура није болна као и раније, већ је иста као и за узимање крви.

"Процедура траје од три до пет сати. За то време можете да гледате ТВ, слушате музику, причате са лекарима", наводи Ивановићева.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи