Читај ми!

Умор је за возача опасан као и алкохол – на свака два сата направите паузу од минимум 15 минута

Наставља се појачана контрола саобраћаја, како би се подигао ниво безбедности. Једна од превентивних мера је и кампања "Вози одморан". Начелник Управе саобраћајне полиције Славиша Лакићевић наводи за РТС да је циљ ове акције смањење саобраћајних незгода у летњим месецима када је интензитет саобраћаја повећан. Указује на то да је умор за возача опасан као и алкохол, те апелује на возаче да се припреме за путовања и праве паузе на свака два сата приликом дугих путовања.

Један од најчешћих узрока саобраћајних незгода, поготово током летње сезоне су умор, невезивање сигурносног појаса и вожња у алкохолисаном стању. Зато су Агенција за безбедност саобраћаја, "Путеви Србије" и МУП Управа саобраћајне полиције заједно са партнерима, покренули кампању "Вози одморан".

У оквиру кампање "Вози одморан", поред појачане контроле, саобраћајна и гранична полиција биће укључена у дељење флајера и скретању пажње возачима на то да на свака два сата морају да направе паузу од минимум 15 минута, како би путовање протекло како треба. 

Циљ је да се подигне ниво безбедности саобраћаја и свест возача о томе колико је важно да се поштују правила и прописи свих учесника у саобраћају, како оних у аутомобилу, тако и пешака, али и оних рањивијих учесника у саобраћају, а то су лети мотористи.

Начелник Управе саобраћајне полиције Славиша Лакићевић наводи за РТС да је кампања почела пре неких десетак дана, а да је ефекат већ видљив. 

"Ефеката има, преполовили смо и више од тога број настрадалих, више од 60 одсто смо смањили број погинулих, такође и број незгода смањили за око 20 одсто. Број повређених је мањи за 28 одсто", каже Лакићевић.

"Велики број возача и путника не везује појас"

С друге стране, истиче да и даље има доста возача, али и путника, који не везују сигурносни појас, ни на предњим ни на задњим седиштима.

"Појас је један од највећих проблема код нас и зато смо ту где јесмо, што се тиче стања безбедности. Недовољно је везивања појаса, како на предњој тако и на задњој клупи – предњим и задњим седиштима. Када бисмо достигли ниво Европских земаља ми бисмо имали 100 до 120 погинулих, сигурно мање сваке године, што је јако значајно", каже Лакићевић.

Апелује на возаче и путнике да након уласка у аутомобил вежу појас.

"И овом приликом апелујем у име министра унутрашњих послова и свих субјеката безбедности саобраћаја, да морамо да достигнемо да појас на предњем седишту везује преко 95 процената, а на задњем седиштима око 90 одсто. Ми смо значајно испод тога. На предњем седишту смо на око 75 процената према истраживањима Агенције за безбедност саобраћаја, а на задњој клупи смо, нажалост, негде око 18-20 процената, што је такође забрињавајуће", каже Лакићевић.

Указује да је санкционисан велики број возача који не користе заштитни појас као један од најбитнијих елемената пасивне заштите.

"И морам да кажем да је то већ за 10 одсто више него прошле године", каже Лакићевић.

Апелује на учеснике у саобраћају да поштују прописе, да испланирају пут, да крећу раним јутарњим часовима и праве паузе на свака два сата приликом дугих путовања.

Кампања "Вози одморан" трајаће до 15.септембра

Припадници министарства унутрашњих послова наставиће на моторима и даље да контролишу да ли возачи и путници везују појас, али и коришћење мобилног телефона на ауто-путевима, јер је то такође један од фактора ризика у саобраћају.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару