четвртак, 13.07.2023, 09:00 -> 11:16
Извор: РТС
Храна лако кварљива на екстремним температурама, колико је безбедно куповати са тезги
На тропским температурама важно је пазити где купујемо и како чувамо храну. Млевено месо, јаја, млечни производи, намирнице су које се лако кваре. Тамара Бошковић, начелница Одељења за ветеринарско јавно здравље, апелује да се намирнице купују у регистрованим објектима а не из објеката без температурног режима.
Тамара Бошковић је гостујући у Дневнику РТС-а изјавила да се процена ризика спроводи када и ветеринарске контроле.
"Увек у време великих празника или кад су овако екстремни услови, обављају се редовне ванредне инспекторске контроле. Најосетљивији и можда најкритичнији објекти су сад објекти који нису регистровани, који су ван неких продајних простора, објекти као што су ресторани, продајна места брзе хране и места где не можемо да одржимо све температурне услове и тај хладни ланац као што је предвиђено прописима", наводи Бошковићева.
Апелује да се купује из регистрованих објеката, из малопродајних објеката или објеката које су затвореног типа, никако са тезги, из објеката без температурног режима, а поготово не на импровизованим пијацама или испред великих тржних центара.
"Високе температуре убрзавају раст микроорганизама – бактерија и вируса. Врло је важно пратити температуру, држати се хладног ланца. Дакле, температура фрижидера је сасвим одговарајућа за све што конзумирамо. Све што припремимо морамо одмах да одложимо у фрижидер, подгрејемо само онолико колико нам треба да једемо и ако одмрзавамо неко месо или полуприпремљено јело, то радимо у фрижидеру, не ван фрижидера“, истиче Бошковићева.
Наглашава да је важна хигијена, прање руку пре и после манипулације храном, прање све опреме, површина и избегавање унакрсне контаминације сировог меса и поврћа и воћа.
Коментари