Читај ми!

"Застава филм" и емисија "Дозволите" сведоци и хроничари догађаја из угла војске

Војнофилмски центар "Застава филм" добио је почасну Статуету слободе на 51. Филмском фестивалу у Сопоту за допринос српској и југословенској кинематографији, а поводом 75 година постојања. Директор Војнофилмског центра, пуковник Горан Иконић, наводи за РТС да су до сада на домаћим и међународним фестивалима добили преко 200 награда. Указује да је "Застава филм" за седам и по деценија направиo око 2.500 документарних, наставних, анимираних и експерименталних филмова, ТВ серија, као и на десетине хиљада различитих видео-записа. Горан Јанићевић, уредник емисије "Дозволите", наводи да "Застава филм" и РТС заједнички реализују емисију "Дозволите" чији је основни смисао да прикаже живот и рад припадника Војске Србије.

Камере 'Застава филма' седам и по деценија бележе све значајне догађаје у Министарству одбране и Војсци Србије, прате војнички живот, бележе друштвене догађаје, негују војничке традиције. Године 1948. формирано је одељење за филмове при главној политичкој управи Југословенске војске "Застава филм".

Био је то наставак прекинутог континуитета војне кинематографије чији почеци датирају од 1916. године, када је наредбом војводе Петра Бојовића у Солуну, формирана фотографско-кинематографска секција при обавештајном одсеку Врховне команде српске војске. Од тада па до данас војна кинематографија била је и остала један од носећих стубова српске и југословенске културе и традиције.

Директор Војнофилмског центра "Застава филм" пуковник Горан Иконић наводи за РТС да је "Застава филм" једна од ретких филмских кућа у свету која толико дуго година траје и која је за седам и по деценија направила око 2.500 документарних, наставних, анимираних и експерименталних филмова, ТВ серија, на десетине хиљада различитих видео-записа.

"Архив 'Застава филм' је један драгуљ где су сабрана дела, видео-записи од 1948. године, па и раније. Заиста је једна ризница која ће тек добити на значају кад је буду истраживали неки историчари", наводи Иконић.

Указује да су у сарадњи са РТС-ом урадили документарне филмове – Ратне приче са Кошара и Ратне приче са Паштрика. 

Јанићевић: Основни смисао емисије "Дозволите" је да прикаже живот и рад припадника ВС

Горан Јанићевић, уредник емисије "Дозволите", наводи да "Застава филм" и РТС заједнички реализују емисију "Дозволите", чији је основни смисао да прикаже живот и рад припадника Војске Србије.

"Ми смо формално речено једна радна група која има задатак да као Јавни сервис и као Војска гледаоцима представимо шта то војска ради – да будемо неко ко информише, едукује и забавља односно да емисије буде занимљива и у томе нам колеге из 'Застава филма' заиста помажу", каже Јанићевић.

Указује да коришћењем модерних технологија у емисији "Дозволите" имају приче и о другим војскама.

"Оно што добијамо преко евровизијске размене, преко разних дигиталних сервиса који су доступни. Тако да гледаоци могу да упореде како данас изгледа Војска Србије, а како изгледа живот и рад у некој другој војсци – америчкој, руској војсци и земљама у нашем окружењу", наводи Јанићевић.

Најављује да ће гледаоци у суботу у 12 часова на Другом програму РТС-а имати прилику да погледају опширнију репортажу са завршне вежбе кадета четврте године Војне академије.

"Сваке недеље имамо по једну или више занимљивих прича које радимо заједно са колегама из 'Застава филма'. У суботу, 15. јуна, у 12 часова, гледаоци ће, на Другом програму РТС-а, моћи да погледају опширнију репортажу са завршне вежбе кадета четврте године Војне академије. Снимали смо их на Пасуљанским ливадама, снимање је трајало три дана и било је метеоролошки веома захтевно", закључио је Јанићевић.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару