Читај ми!

Бујични потоци направили највећу штету, осигурање кућа и усева постаће неминовност

Штета од поплава на инфраструктури која је у надлежности државе износи између две и две и по милијарде динара. Од општина у којима је проглашена ванредна ситуација, процене штете на локалној инфраструктури, привредним и стамбеним објектима и пољопривреди тек стижу. Влада ће надокнадити штету, али позива све да додатно уреде мање водотоке и осигурају домаћинства и усеве.

Мостови на Белици и Лугомиру у Јагодини захваљујући огромном напору свих комуналних служби нису озбиљно оштећени током поплава.

Неопходна је санација корита и поновно постављање топловода, који је уклоњен са моста да река не би поплавила град. Проблем су били и бујични водотоци који су потпуно променили слику појединих јагодинских села.

Миљка Лукић из Драгошевца каже да је вода све однела, и храну и дрва и жито.

Драган Петровић из Ивковачког Прњавора испричао је да је вода однела и пут и башту, да све је потопљено и уништено.

Данима већ тешке машине из кућа и дворишта у Драгошевцу и Трнави уклањају наслаге муља и грања. Тек ће се радити на повећању обала како би бујичне воде остале у коритима река.

Из надлежних министарстава најављују систематски приступ решавања проблема, јер су бујични потоци направили највећу штету.

Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре рекао је да је неопходно да се прво утврди стање свих водотокова, да се предложе мере и да онда држава ради заједно са локалним самоуправама.

"Локалне самоуправе не могу да раде саме кад је у питању уређење водотокова, системски обезбеди новац како би се уредили сви водотокови. То онда значи да ће имати бољу заштиту, а то онда значи да ћемо их боље чувати, неће бити бацања ствари у њима, неће бити закрчени и да ћемо имати бољу заштиту људи. Апелујем, то понављам стално, на грађане и грађанке да осигуравају своју имовину", истакао је Весић.

Осигурање кућа и усева изгледа ће бити неминовност јер се и наша земља суочава са чешћим и интензивнијим падавинама него икада пре.

На основу података добијених од локалних самоуправа до сада је пријављено 1.600 оштећења на стамбеним објектима. Штета ће им бити исплаћена, како најављују, за неколико недеља.

Марко Благојевић, министар за јавна улагања каже да власници треба да пријаве штету, да поднесу захтев за исплату помоћи и након тога је одговорност локалних самоуправа да за сваки тај случај спроведу поступак и издају решење којим се признаје право на помоћ. Тиме се утврђује штета на објекту и износ помоћи која је у непосредној вези са категоријом штете на објекту.

У Министарству за јавна улагања кажу да ће држава наставити са улагањима у превентивну инфраструктуру. Од поплава 2014. изграђено је 140 мостова и ниједан у последњим поплавама  није претрпео оштећења.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара