Читај ми!

На трансплантацију органа чека 2.000 пацијената

На трансплантацију органа, у Србији чека око 2.000 пацијената. На тој листи највише је особа које се надају бубрегу. О трансплантацији која је многима једини спас, превенцији и добрим примерима из окружења, говорило се у Руми, на Међународом сусрету трансплантираних и особа на дијализи Југоистичне Европе.

Пре 19 година, Ирена Кујунџић из Словеније добила је бубрег. Звонко Варађанин из Кикинде три пута седмично иде на хемодијализу и на трансплантацију чека 12 година.

boxPluginImg "Живим сада пуним плућима. Своје искуство преносим другима. Ови сусрети јесу зато да ми своја искуства, своје проблеме и на какав начин смо решили проблеме да помогнемо и другима да те проблеме што боље и што краће реше", каже Ирена Кујунџић из Словеније.

Звонко Варађанин из Кикинде каже да је трансплантација све да је био трансплантиран.

"Отац ми је дао бубрег, то је био 1999. На неуролошкој клиници, где сам урадио трансплантацију, и тај бубрег ме 13 година служио. Тих 13 година сам живео, буквално, нормално", навео је Варађанин.

Пре пола деценије у Србији је било скоро 100 трансплантација годишње. Поражавајућу статистику од лани, многи се труде да поправе.

"Циљ је да се успостави систем који се никада неће срушити, који неће зависити од појединаца. Било из медицинске, друго из немедицинске бранше. Који ће подићи свест нашег становништва да је сасвим нормално, да када изгубите неког, да можете да помогнете неком другом донацијом ткива ћелија, да продужите нечији живот, да омогућите да живе даље. Да оставимо нашој деци систем, у којем неће морати да скупљају новац да се трансплантирају у иностранству", рекао је координатор за трансплантације УКЦС др Саша Кнежевић.

Виолета Србљанин, потпредседница Удружења бубрежних инвалида из Сремске Митровице, каже да смо пре пар година били придружени члан Еуротранспланта, међутим, пошто нисмо дали довољан број органа који је услов за улазак у Еуротрансплант, изгубили смо ту шансу, и сада смо поново на мртвој тачки.

Да може другачије, потврђује Словенија која је чланица Еуротранспланта. Прошле године су урадили више од стотину трансплантација органа.

"Ми радимо већ двадесет година са Еуротрансплантом. На свакодневној пракси, јер измењамо око 70 одсто органа. Али, има и других предности. Има предности тај нагли развој, резултати. Сви органи који се не могу употребити у Словенији, употребљавају се на подручју Еуротранспланта", каже прим. спец. Даница Авсец, из Института за трансплантацију органа и ткива у Словенији.

Пре пола века у Србији је урађена прва трансплантација бубрега. На тај огран чека око 800 пацијента. Шездесет пута је већа шанса да ће нам орган бити потребан, него да будемо потенцијални донор.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво