Читај ми!

Око - Која је улога медија са националним фреквенцијама и како се извештавало о два велика скупа у Србији

Две колоне кишобрана грађани Србије гледали су крајем прошле недеље на улицама Београда а како су о томе извештавали медији била је тема "Ока". Историчар Предраг Марковић сматра да у доба дигитализације земаљска фреквенција није толико значајна и да би националну фреквенцију дао свима. Новинарка Љиљана Смаиловић каже да су опозициони медији снажнији од саме опозиције, док учесник протеста "Србија против насиља" Саво Манојловић сматра националну фреквенцију не смеју да имају медији који промовишу насиље и агресију.

Коментаришући извештавање медија о два митинга новинарка Љиљана Смаиловић је рекла са је Пинк директно преносио митинг "Србија наде“ док га је Н1 све време коментарисао. Када је сутрадан одржаван протест "Србија против насиља" РТС је Дневник 2 почео вешћу о дешавањима на КиМ, друга вест је била најава састанка Савета за националну безбедност а затим о прстену око РТС-а са извештајима репортера испред зграде.

Сава Манојловић каже да није гледао РТС током митинга "Србија наде“ јер се одмах упутио на север КиМ да подржи српски народ.

Историчар и функционер СПС-а Предраг Марковић каже да је најважније што су оба митинга прошла без инцидената али и да се политика не мери према највијачком делу какви су митинзи.

Очекивања од РТС-а као јавног сервиса увек већа

Манојловић истиче да је РТС јавни сервис који плаћају грађани Србије, а чије је извештавање под притиском власти, и да протест грађана може да се тумачи и као један вид подршке.

"Очекивања од РТС-а су знатно већа јер су друге националне фреквенције буквално отете. Нисам рекао да РТС промовише насиље и агресију. Ја нисам организатор протеста, али их подржавам. Сматрам да је добро што је РТС преносио протест, и да је то корак у добром правцу. Понављам да су очекивања од РТС-а, као јавног сервиса свих грађана, велика", рекао је Манојловић.

Смајиловић каже да је дозвољено ругати се и критиковати новинаре али то не значи да критика РТС-у није претерана.

"Многи излазе са захтевима да се погасе медији који им се не допадају. То ми се не свиђа као и начин како поједини медији и њихови гости говоре о присталицама режима. Проглашавати медије одговорним за масовна убиства у ОШ "Владислав Рибникар“ и у околини Младеновца је грозно", рекла је Љиљана Смаиловић.

Марковић каже да је нападати РТС због неких серија неправедно и исто као нападатига због емитовања филма "Кум".

"РТС је велики стуб наше државе, уз све мане, где бисте иначе нпр. слушали џез?  Мени су сумњиви приватници, ја више верујем јавном сервису, уз све његове мане. Оно за шта ја пледирам је да се национални сервиси чувају по сваку цену, а имамо их два, јер је то велико благо културе и друштва коју ми сада угрожавамо политичким притисцима", истакао је Марковић.

Ко и како релативизује

Манојловић каже да је релативизација поредити твитер налог опозиционог политичара и председника државе који свакодневно или бар једном недељно има директно обраћање.

"Исто је и поређење телевизија које имају националну фреквенцију, која је јавно добро, и телевизија које то немају. Уз то су ти исти канали са националном фреквенцијом промовисале насиље и агресију. Када инситуције не раде свој посао онда се то прелива на улицу и зато имате протесте", рекао је Манојловић.

Марковић каже да би свима дао националну фреквенцију.

"Национална фреквенција није магични штапић који би спасио неке телевизије са ниском гледаношћу, имали смо такве примере у прошлости. У доба дигитализације та тзв. земаљска фреквенција није толико битна као што је некада била", тврди Марковић.

Смаиловић каже да аргумент да је убица волео Кристијана Голубовића, који је био један од учесника  ријалитија Пинк-а и онда тражите гашење те телевизије, налик је када то што је убица из Норвешке Брејвик волео неке Србе користите као аргумент против Срба.

"Када год се неко жали на релативизацију имате посла са људима који не желе да се исти принцип примењује за све. Када нешто ради Н1 онда је то ок јер немају фреквенцију и потлачени су од државе, а када то ради РТС онда је то хорор. Када Вучић нешто каже, он је председник државе, и не можеш са тим да поредиш Лутовца. Ко год не жели да се примени један критеријум и да се људи мере истим стандардима и да се исте ствари зову истим именом, онда кажу то је релативизација", рекла је Љиљана Смаиловић.

Манојловић каже да нико не прави директну везу између ријалитија и убистава, али да телевизије које имају националну фреквенцију не смеју да кроз програм промовишу насиље, а сведоци смо да је тога било.

Колико су националне фреквенције битне

Марковић каже да велики медији губе утицај и зато борба за фреквенције није много битна.

"Не верујем да би Н1 или Нова значајно повећаи своју гледаност и са националном фреквенцијом", сматра Марковић.

Сматра и да је претплата за јавни сервис код нас срамно ниска, мања него и у Републици Српској а десет пута мања него у Хрватској.

Саговорници "Ока" излаз из ситуације у којој се друштво тренутно налази виде различито, као и стање у медијима.

Саво Манојловић каже да је решење да институције коначно почну да раде

Љиљана Смаиловић каже имамо снажне опозиционе медије који су снажнији од наше опозиције, а предраг Марковић понавља да би свима дао фреквенције јер би се онда преиспитао и алиби опозиције да није успешна јер нема националну фреквенцију.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво