Читај ми!

Јовић: МУП спровео контролу у 42 стрељане, наложене 63 мере због неправилности

Министарство унутрашњих послова извршило је контролу у 42 стрељане и наложене су укупно 63 мере где су утврђене одређене неправилности у раду, изјавила је данас Танјугу Ранка Јовић из МУП-а.

Како је навела, приликом вршења надзора наложене су укупно 63 мере где су утврђене одређене неправилности у раду стрељана и, уколико буде утврђено да је у тим радњама било елемената прекршаја, биће поднете пријаве.

Према њеним речима, неправилности у раду стрељана се односе пре свега на набављено оружје, набављену муницију, потрошену муницију и лица запослена у стрељанама.

"Досадашњим надзором није пронађено нелегално оружје. Било је случајева да је пронађено оружје које су власници оставили на чување у стрељани, а да за то није издата одговарајућа потврда", навела је Јовић.

Како је истакла, ови пропусти су предвиђени само као прекршајна одговорност Законом о оружју и муницији.

"Ситуација до сада није налагала да се ова област мало ближе дефинише, али закључком Владе је такође наложено Министарству правде да, у оквиру групе за измену кривичног законика, измени и пропише кривично-правну одговрност и за лица која неовлашћено ставе у посед оружје малолетним лицима или било којим другим неовлашћеним лицима", рекла је Јовић.

Она је истакла да у досадашњем раду није утврђено да је малолетно лице користило услуге стрељане, нити је то било прописано било којим законом или подзаконским актом - из разлога што је остављено на родитељима да воде рачуна о томе да ли ће дете доћи у посед оружја, да ли ће користити услуге стрељане и свим ризицима које такви поступци носе.

Препорука је да малолетна лица не би требало да користе услуге стрељане, нити да се обучавају у руковању ватреним оружјем, закључила је Јовић.

Контрола стрељана је наложена после масовног убиства у школи "Владислав Рибникар", пошто је отац дечака који је пуцао рекао на саслушању да је дете ишло неколико пута у стрељану.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво