Читај ми!

Аларм за евакуацију - који су кораци кад се активира у тржном центру

Тржни центар у Београду у Улици Војислава Илића евакуисан је пре два дана, а кажу да се аларм за узбуну "случајно укључио". Укључивали су се и раније противпожарни и аларми за поплаве и у другим тржним центрима. Евакуисани су често неки од центара и због лажних дојава о постављеним бомбама.

У тржним центрима има неколико хиљада детектора топлоте, дима и ватре. Кад се било који од њих укључи, дежурни оператер у централи за три минута мора да јави служби обезбеђења који сектор мора да провери.

"Зато постоји оператер на централи, који мора да реагује у три минута и да реши тај проблем, односно да не дође до оне најстресније ситуације, а то је да централа отвори сва врата, да спусти лифтове, да се огласи узбуна да је евакуација у тржном центру", објашњава директор Тржног центра "Стадион" Александар Бојић.

Готово да нема тржног центра који није био евакуисан. Само што је отворен, "Ада мол" је неколико пута евакуисан јер је неко ручно активирао противпожарни систем, па је полиција обавила увиђај и запленила снимке сигурносних камера. Евакуација је било и због пуцања водоводних цеви и поплава. Сви тржни центри морају имати јасно обележене путеве за евакуацију. Аларм који сигнализира узбуну мора да се чује у свим деловима центра. Евакуацију спроводи служба обезбеђења и одговорна лица.

"Да треба да се отворе евакуациони излази, да се прати ситуација, да се на крају обиђу сви објекти да се види да ли су сви напустили простор. Суштински је препорука која год да је евакуација напустити објекат лагано, смирено, полако, јер шта год да се дешава у објекту увек има довољно времена, препорука је - никад средином, јер кад крене паника сви се гурају у средину и покушавају да се пробију напред, уз ивицу полако, стићи ћете до излаза сигурно", каже Горан Мандић са Факултета безбедности Универзитета у Београду.

У последње време тржни центри се такође евакуишу и због лажних дојава о постављеним бомбама. И за те случајеве прописана је процедура.

"Обавестимо МУП, имамо чак и мејл за комуникацију и телефоне који су у том случају, излази контрадиверзиона екипа, ми у том тренутку морамо да извршимо, уколико је радно време тржног центра, ми морамо да извршимо евакуацију тржног центра, односно да забранимо новим људима улазак у тржни центар", наводи Бојић.

У тржним центрима су и биоскопи, играонице, ресторани... Много је људи и није пријатно чути аларм за евакуацију. Добро је што су ови објекти опремљени најсавременијим уређајима који су можда понекад и сувише осетљиви па детектују и најмањи проблем. Лажна узбуна или не, важно је поступити по правилима.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво