Читај ми!

Зашто нам је Амбер алерт потребан и на који начин ће функционисати у Србији

У Србији ће најкасније до почетка новембра прорадити систем Амбер алерт, за рано узбуњивање у случају нестанка деце, потврдило је Министарство унутрашњих послова. До почетка новембра требало би да имамо спреман систем, надамо се да никада нећемо да га употребимо, али то ће бити једно средство путем којег ће грађани помоћи полицији да у што краћем року пронађе нестало дете, каже за РТС Данило Стевандић, државни секретар и руководилац Тима за увођење Амбер алерта Министарства унутрашњих послова.

Тим који ради на припремању система хитног обавештавања о нестанку деце - Амбер алерт, разматрао је данас процедуре за поступање начина преношења информација у средствима јавног  информисања у циљу обавештавања јавности о случајевима нестанка, као и моделе споразума о сарадњи.

Размотрени су и критеријуми за покретање система хитног обавештавања јавности о нестанку деце када је нестанак повезан са извршењем кривичног дела и у случају када нестанак детета није повезан са кривичним делом, саопштио је МУП.

Фебруара ове године оформљен је Тим за увођење Амбер алерт система, у чијем су саставу представници више ресорних министарстава, Центра за несталу и злостављану децу и удружења "Астра".

Данило Стевандић, државни секретар и руководилац Тима за увођење Амбер алерта Министарства унутрашњих послова наводи за РТС да је задатак тима да се размотре упоредно-правна решења и пронађу најбоље праксе, како би у нашој земљи заживео систем Амбер алерт, који би био прилагођен нашем правном систему и друштву.

"До почетка новембра ове године требало би да имамо спреман систем да можемо да га употребимо. Искрено се надамо да никада нећемо доћи у  ситуацију да га употребимо, али то ће свакако бити једно средство које ће помоћи полицији односно средство путем којег ће грађани помоћи полицији да у што краћем року пронађе нестало дете", каже Стевандић.

"Што се тиче доношења одлуке о покретању система, та одлука ће бити искључиво на полицији. Након што полиција донесе одлуку да покрене систем Амбер алерт односно систем за хитно обавештавање јавности, она ту информацију са одређеним подацима личности несталог детета прослеђује Министарству за информисање и телекомуникацију односно контакт тачки преко које се обавештавају све телевизијске радио станице. Највероватније ћемо имати и канал путем мобилних оператера где би грађани добили СМС поруку са подацима о несталом лицу", каже Стевандић.

Такође, додаје он, разматрамо и друге опције, друге канале комуникације, на који начин би могли у што краћем року да грађане обавестимо о нестанку и околностима нестанка детета како би грађани могли да нам дају повратну информацију.

Наводи да овај систем треба да допринесе успешности полицијског рада, али уз подршку грађана и других субјеката у заједници, пре свега организација цивилног друштва. 

"Овај систем хитног обавештавања јавности у случају нестанка деце треба да унапреди рад полиције уз подршку грађана", каже гост Београдске хронике.

Указује да на данашњи дан МУП има проценат успешности 98 одсто од 100 у проналаску нестале деце.

"Од 1. јануара 2021. године до данашњег дана пријављен је нестанак 3.355 деце од тога смо пронашли 3.285 деце што је успешност од 98 одсто", каже Стевандић.

Чекић: Амбер алерт замишљен да буде искључиво помоћ полицији у потрази

Олгица Чекић из Центра за несталу и злостављану децу навела је гостујући у Београдској хроници навела да је Амбер алерт замишљен да буде искључиво помоћ полицији у потрази, а не неки одвојени механизам који функционише независно од полиције.

Указује да је јако битно да наша јавност разуме да када кажемо нестало дете то не подразумева само криминалну отмицу или бежање од куће као што је распрострањено мишљење у јавности.

"С обзиром на то да имамо неколико категорија нестале деце који су опште прихваћене у свету а то су бежање од куће које фактички чини највећи део нестанака, а затим отмице које укључују кривично дело што може бити отмица од трећег лица или отмица од стране родитеља, затим имамо децу која су нестала у процесу миграције, деца без пратње и деца која нестану из неког другог разлога то су обично мала деца она се или изгубе или су повређена. Просто се у одређеном моменту не зна где се она налазе. Тако да с обзиром на ту категоризацију треба бити свестан да ће систем Амбер алерт или систем хитног обавештавања јавности бити покретан од стране полиције искључиво у случајевима који подразумевају да је дете у непосредној животној опасности", указује Чекићева.

Ми смо, додаје она, разграничили у оквиру Радне групе и тима две ситуације - једна је када околности нестанка упућују на основану сумњу да је у питању извршено кривично дело и други случај је без овог елемента кривичног дела.

Указује да  Центар за несталу и злостављану децу пружа психолошку помоћ и подршку како деци која су у ризику од нестанка тако и пронађеној деци и њиховим породицама.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво