Читај ми!

Манастир Тумане, традиционално пресвлачење моштију Светог Зосима – верници добијају делиће старе одеће

У манастиру Тумане у 10.30 биће одржано традиционално пресвлачење моштију Светог Зосима Туманског. Почетак литургије је у 8.30.

Након пресвлачења моштију оне ће бити пренете у светитељеву испосницу, удаљену око километар од манастира. Ту ће у подне бити служена молитва за здравље и акатист.

Присутним верницима на благослов ће бити подељени делићи старе одеће.

Пресвлачење моштију Светог Зосима постало је традицаја, обавља се прве недеље по Спасовдану, и тада у манастир долази река народа. Према неким проценама, буде око 25.000 посетилаца, а сваке године има све више и више верника.

У манастирској цркви посетиоци ће моћи да се поклоне и нетрулежним моштима Св. Јакова, моштима Св. Нектарија Егинског, као и руској чудотворној икони Пресвете Богородице "Курскаја Туманска".

Манастир Тумане налази се на 120 километара од Београда и девет километара од Голупца, у подножју Голубачке планине, окружен шумом на левој обали Туманске реке.

Реч је о једном од најпосећенијих манастира у Србији. Први сачувани записи о манастиру су из 16. века, а основан је у време пре Косовског боја, као и многе задужбине Моравске Србије. Подигао га је Милош Обилић у време кнеза Лазара. 

За име манастира везано је неколико предања која помињу Милоша Обилића, прослављеног косовског јунака. Милош је рођен у оближњем селу Кобиље, а имао је дворац у суседном селу Двориште.

Приликом одласка у лов, нехотице је ранио испосника Зосима Синаита, који је пребивао у оближњој пећини. Када га је однео видару на лечење, пустињак му рече "Ту мани", тј. нема лека – пусти да ту умрем. Да окаје грех, Милош је подигао задужбину – манастир у који су положене Зосимове мошти.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво