Читај ми!

Битка на Паштрику – симбол херојства и патриотизма

Крај спомен-обележја у центру Лесковца ветерани рата и удружења бораца обележили су дан почетка битке на Паштрику. Као део 549. моторизоване бригаде у бици је учествовало више од 3.000 Лесковчана. Борци предлажу да се 26. мај убудуће у Србији обележава као Дан Паштрика.

Ордени на грудима, понос у срцу. Бојан Петковић један је од 3.000 бораца из Лесковца и околине који су у 549. моторизованој бригади под командом легендарног генерала Божидара Делића учествовали у првим борбеним редовима у бици на Паштрику. Успомене и данас живе на праву епопеју која не сме да се заборави.

"Поносно смо заслужили и за своју земљу смо заслужили и увек ћемо ако треба“, каже учесник битке на Паштрику Бојан Петковић.

Пре 24 године, 26. маја, почела је једна од најзначајнијих битака током НАТО агресије. Под тепих бомбама и непрестаним пешадијским нападима вишеструко надмоћнијег агресора јунаци са Паштрика нису се повукли ни за педаљ са граничне линије према Албанији.

"Било је жестоко, али имали смо циљ да одбранимо своју државу Србију у чему смо и успели“, истиче учесник битке Дејан Стојановић.

"Само имам једну поруку да чувамо нашу Србију“, каже саборац Радослав Раденковић

Борачка удружења и ветерани рата први пут су полагањем венаца и пригодним програмом обележили почетак битке. Намера им је да се од ове године 26. мај обележава у Србији као Дан Паштрика.

"Имамо 32 жртве из Лесковца и околине Јабланичког округа, то треба да наставимо, то треба град да преузме то треба заједно са 549. бригадом да наставимо са удружењем Бесмртни пук да прослављамо“, наводи организатор манифестације Саша Стевчић.

Дан Паштрика треба да постане симбол херојства и патриотизма пре свега због генерација које долазе.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво