Читај ми!

Како премостити генерацијски јаз – одузимање телефона није решење, савладајте Тик-Ток

Масовно убиство у школи “Владислав Рибникар“ покренуло је бројна питања, између осталог и да ли родитељи довољно комуницирају са децом, да ли им се деца поверавају и да ли се разумеју. Ана Мирковић, психолошкиња, водитељка и сценаристкиња серијала "Породична мрежа", каже да деца данас имају много информација које дају моћ, али да не знају да их обраде и одвоје битне од небитних, истините од лажних. Напомиње да родитељи морају да уче, да разумеју мреже попут Тик-Тока, као и да је забрана коришћења телефона недопустива у савременом дигиталном добу.

Серијал "Породична мрежа", који се суботом емитује на Првом програму РТС-а, сниман је пре неколико месеци, али су питања која отвара таква да може да се добије утисак да је сниман овог маја, након масовног убиства у ОШ "Владислав Рибникар".

Ана Мирковић, психолошкиња, водитељка и сценаристкиња, објашњава да је циљ емисије да подстакне разговор родитеља и деце, као и да понуди моделе како разговарати са децом.

"Да у времену када гледамо у екране и не питамо једни друге какав нам је био дан, да заправо питамо једни друге како смо заиста, одговоре на та питања не можемо добити од Гугла", каже Мирковићева, истичући да никад није касно за тако нешто.

Напомиње да ово није исто време као оно у којем су родитељи одрастали, променили су се контекст, сами људи и модели понашања.

"Имамо генерације десетогодишњака који имају толико информација да родитељи не могу да појме и деци то даје моћ, али деца ни емотивно и когнитивно нису зрела да би знала шта да раде са тим информацијама, да ли су важне или не, како да их обраде", појашњава Ана Мирковић.

Истиче и да деца лако овладавају дигиталним вештинама, али да осећају да немају разумевање родитеља, који прете да ће забранити деци коришћење телефона.

"Апелујем на родитеље да научимо нешто о Тик-Току. Деца се боје да ће им забранити употребу телефона или компјутера, а то је недопустиво у овом добу, морамо да се отворимо и онда ћемо отворити двосмерни канал комуникације са децом", рекла је Ана Мирковић.

Цело гостовање Ане Мирковић можете погледати у снимку на почетку текста.

понедељак, 25. септембар 2023.
18° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"