Читај ми!

Вршњачко насиље од данас могуће пријавити и електронски на платформи "Чувам те"

Вршњачко насиље у Србији од данас може да се пријави и електронски и то на платформи "Чувам те".

Родитељи и деца ће попуњавањем формулара на платформи "Чувам те" моћи да пријаве насиље, речено је на представљању платформе у Канцеларији за Е-управу Владе Србије.

Насиље се, у укупно десет корака, може пријавити анонимно или након представљања. Сви који пријаве, моћи ће да прате поступање по пријави.

Они који пријаве насиље анонимоно мораће да запамте број пријаве како би пратили поступање, а они који су се приликом приступања представили добиће информације на мејл адресу. 

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић истакао је да је циљ покретања ове платформе да се грађанима омогући да на једноставан начин пријаве насиље и да на транспарентан начин прате поступање надлежних институција по њиховој пријави.

"Захваљујући националној платформи имаћемо увид у ефикасност поступања сваке установе где се чека на поступање, а кроз време и анализе које су донеле или нису позитивне резултате", рекао је Јовановић.

Прецизирао је да је умрежено више од 2.700 ентитета – све основне и средње школе, центри за социјални рад и службе социјалне заштите, полицијске станице, здравствене установе, надлежне ресорне инспекције и основна и виша јавна тужилаштва.

Тријажни тим пријаву упућује надлежним институцијама

Након подношења пријаве путем платформе, тријажни тим пријаву упућује надлежним институцијама. Сваки подносилац пријаве добија број предмета чији се ток може пратити онлајн без логовања са уносом броја предмета.

Направљена је и могућност слања нотификација путем имејла или телефона, у случају да подносилац пријаве остави те податке. Приликом пријаве омогућено је приложити документ, слику, као и видео-запис.

Пријава ће моћи да се поднесе и анонимно. Грађани, који су поднели пријаву на овај начин, имаће увид којим установама је предмет упућен на поступање и да ли је поступање у току или је завршено.

Уколико више грађана поднесе пријаву за исти догађај, ти предмети ће бити придружени у оквиру система и институције ће поступати по једној пријави, а сви грађани који су поднели пријаве ће моћи да прате статус.

Деци и родитељима је доступна и мобилна апликација за Андроид и iOS кориснике преко које је омогућено да дете, једним кликом, пошаље родитељу обавештење да је у опасности. Самим слањем обавештења, шаље се и локација где се дете налази.

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару