Читај ми!

Убиства жена упркос пријавама насиља – ко је заказао и да ли су злочини могли да буду спречени

Готово сваке недеље једну жену убије садашњи или бивши партнер или мушки члан породице. Од почетка године страдало је 16 жена и две девојчице. Њихови најближи, врло често и деца, приморани су да наставе да живе без њих, а сви запитани да ли су та убиства могла да буду спречена.

У центру Пирота, на очиглед пролазника, убијена је жена. На њу је пуцао бивши партнер, којем је било забрањено да јој прилази.

"Ми се налазимо на месту где је Сања страдала, жена је била свесна, знала је шта, како и где да тражи помоћ и подршку", наводи Марија Пенчић из Удружења "Жене југа" из Пирота.

Није је добила, иако је насилника пријављивала осам пута. Ни после девете пријаве суд му није одредио притвор. Сада се тражи да се утврди ко је заказао и да ли је убиство могло да се спречи.

 "Ми сад имамо много већи број убијених жена када је у питању пријављивање институцијама, које су убијене у ствари због погрешне процене од стране суда и тужилаштва, и док се то не промени и док неко од судија и тужилаца не буде одговарао, покренут макар дисциплински поступак за утврђивање те личне одговорности, нама ће се ове грешке понављати", каже Вања Мацановић из Аутономног женског центра.

Више од 300 жена убијено за протеклих десет година

А грешке су коштале живота 18 жена од почетка године. Више од 300 убијено је за протеклих десет. За пет месеци полиција је добила више од хиљаду и по пријава насиља.

"У истом периоду изречено је 11.164 хитне мере, и то 3.497 мера привременог удаљења учиниоца из стана, 7.667 мера забране учиниоцу приласка и контактирања жртве насиља, продужено је 7.469 хитних мера од стране суда, а прекршено 426 хитних мера", наводи Драгана Трајковић, в. д. помоћница министра унутрашњих послова.

Формирање регистра починилаца

Надлежни најављују строже казне и смањење старосне границе за кривичну одговорност малолетних насилника, са 14 на 12 година. Такође и формирање регистра починилаца.

"Овим регистром обезбедио би се континуитет у працену понашања пријављеног лица и унапредила процена ризика од свих облика родно заснованог насиља, као и услови за веома важно превентивно деловање", наводи Маја Гојковић, потпредседница Владе, министарка културе и председница Координационог тела за роду равноправност.

Сваки доказ о насиљу је важан, извештај лекара често пресудан

Сваки доказ о насиљу је важан. Лекари реагују када последице насиља постану видљиве. Њихов извештај често је пресудан доказ.

"Детаљно описивање и документовање последица повређивања не треба искључиво везивати за лекаре специјалисте судске медицине, јер и лекари различите специјалности који лече последице претрпљеног насиља, могу и морају адекватно обавити судско медицински преглед, сачинити валидан медицински документ уколико су едуковани, а сви јесу едуковани, посебно они који раде у ургентним центрима и дужни су да региструју сваку повреду, да измере њене димензије и да то све запишу", указује Даница Грујичић, министарка здравља.

Годишње се у Србији догоди око 30 фемицида. Највише жена убијено је у свом дому. Ове године убијене су и две девојчице, а двогодишње дете до смрти је претукао очух.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво