Читај ми!

Бркић: И деца и родитељи позитивно реагују на школске полицајце, али једно питање нас је затекло

Трагични догађаји у ОШ "Владислав Рибникар" и селима код Младеновица дубоко су потресли и узнемирили целокупну јавност. Државни секретар МУП-а Жељко Бркић каже За РТС да се само партнерским односом полиције са грађанама може изаћи из колективног стања шока.

Бркић каже да су Београд као и сви други градови у Србији безбедни.

У протеклих шест месеци стопа криминала у Београду је 20 одсто мања, за исти проценат смањен је број кривичних дела на јавним местима, 34 одсто против полних слобода, имовински деликти за 28 одсто, 300 килограма дрога склоњено је улица, наводи Бркић.

Наглашава да полиција реагује на сваку пријаву. У 26 полицијских управа за 24 сата било је 56 догађаја у вези са трагедијама у "Рибникару" и селима код Младеновца, где су се деца и одрасли поистовећивали са овим догађајима, деца која су правила одређена спискове или цртала схеме, на Вајбер групама објављивала да ће учинити неко зло, каже Бркић.

Државни секретар позвао је децу и одрасле да то не чине. "Колико год некима то изгледало безазлено или шаљиво, или да ће на тај начин скренути пажњу на себе или бити интересантни, тако ће само довести у неприлику и себе и своје родитеље, а то никоме није потребно", поручује Бркић.

Наводи да има и лажних и потврђених пријава. Уколико се ради угрожавању сигурности или изазивању панике и нереда, у најкраћем року најближе патроле полиције излазе на терен. Покушавају да утврде ко су починиоци и примењују законске мере, додаје Бркић.

Према његовим речима, појачаним присуством на улицама циљ је да се полиција учини видљивијом не само код школа већ и на јавим местима. "Само партнерским односом са грађанима може се изаћи из колективног стања шока."

Како је навео, применом хитних мера, од понедељка у свима школама ангажовано је 3.500 полицајца, а у наредних шест месеци МУП ће примити нових 1.200 полицајаца.

"Радиће се сукцесивно и систематски да у наредних годину дана свака школа добије полицајца који ће бити ту током трајања наставе", истиче Бркић.

Бркић напомиње да и деца и родитељи позитивно реагују на појачано присуство полицајаца.

"Поред дечје знатижеље и питања ‘како се постаје или да ли је тешко бити полицајац, деца питају и зашто је К.К. убио своје другове’. Полицајци су затечени тим питањем, а приметно је да су деца много тиша него обично", наглашава Бркић.

Додаје да је обавеза свих да се деци врати осмех на лице. Уверавам јавност да може да се осећа безбедно, из стања шока ћемо изаћи, и на томе морамо сви да радимо, закључује Бркић.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара