Читај ми!

Жиофре: Одлажемо све догађаје за Дан Европе у Србији, сада није време за славље, већ за жаљење и тугу

Делегација Европске уније одлаже све догађаје за Дан Европе у Србији, јер ово време није за славље, већ за жаљење и тугу, поручио је шеф Делегације Емануеле Жиофре. "Са Србијом смо у овом тешком тренутку. Разумемо да је ово тренутак бола, туге и желимо да будемо уз Србију", поручио је Жиофре. 

Емануеле Жиофре, шеф Делегације ЕУ у Србији, рекао је гостујући у Јутарњем програму РТС-а да у светлу трагедија које су се последњих дана догодиле – није време за славље, већ за жаљење и тугу.

"Ово је заиста тежак тренутак и желим још једном да изразим искрено саучешће породицама жртава, запосленима у ОШ 'Владислав Рибникар' и свим држављанима Србије који су погођени догађајима протеклих дана. Било ми је важно да будем у школи и да тамо положим цвеће и упишем се у књигу жалости. Ови догађаји утичу на све нас у делегацији, неке од мојих колега су похађале ту школу, имам пријатеље чија деца похађају ту школу", рекао је Жиофре.

Навео је да су мисли и срца такође усмерена ка жртвама које су изгубиле животе у масовним убиствима у околини Смедерева и Младеновца.

"Такође још једном изражавам саучешће и породицама жртава у Младеновцу и Смедереву", рекао је гост Јутарњег програма.

Указао је да Брисел, чланице Европске уније, деле бол са српским народом.

"Са Србијом смо у овом тешком тренутку. Разумемо да је ово тренутак бола, туге и желимо да будемо уз Србију", поручио је Жиофре. 

"Одлажемо све догађаје за Дан Европе у Србији"

Сутра је Дан Европе, као сећање на Шуманову декларацију из 1950. године када је формирана Европска заједница за угаљ и челик, претеча Европске уније. Делегација Европске уније одлучила је да због трагичних догађаја у Србији – масовног убиства у ОШ "Владислав Рибникар" и околини Младеновца и Смедерева, одложи традиционалне манифестације поводом Дана Европе.

"Имали смо планове, као и сваке године бројне догађаје, којима смо хтели да обележимо овај важан тренутак у нашој историји, у историји континента чији је Србија део. Планирали смо традиционални пријем за 9. мај, планирали смо и концерт који смо хтели да поделимо са свима. Наравно, ово није тренутак за свечане догађаје из познатих разлога и одлучили смо да поштујемо то и да одложимо те догађаје за касније. Наћи ћемо тренутак када ситуација буде другачија, па ћемо обележити овај догађај", поручио је Жиофре. 

Уместо планираних догађаја, 9. маја од 11 часова, амбасадор Европске уније откриће цветну инсталацију на Калемагданској тврђави.

"Одлучили смо да организујемо мале догађаје на Калемегдану 11.00. Имаћемо цветни тепих који ћемо поделити са свима који буду присутни тамо", рекао је Жиофре.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво