Читај ми!

Како је због СМС поруке остао без 200 евра, објашњава професор Кочовић

Професор Петар Кочовић, стручњак за информационе технологије, изјавио је за РТС да Србијом ових дана кружи СМС превара, те да је најбоља заштита да не остављамо приватну имејл адресу и бројеве телефона на друштвеним мрежама. Кочовић саветује и да на рачунима у колони "остале услуге" сваког месеца проверамо тај износ, јер се ту крије скривена наплата.

Уз празничне поруке најближих, ових дана мешају се и скупе СМС преваре, где долази до аутоматске наплате, после које рачуни могу да нам буду знатно увећани. Има ли заштите од оваквих порука?

Професор Петар Кочовић, стручњак за телекомуникације, објашњава како можемо да зауставимо такву врсту наплате. "Код многих порука пише – ако не желите да их примате, пошаљите на четвороцифрен број поруку СТОП. Обавезно то треба да урадите", објашњава Кочовић, додајући да такве поруке на Вајберу можемо да блокирамо.

Говорећи о преварама преко СМС-а, Кочовић каже да можемо да приметимо увећане рачуне у делу "остале услуге". "Понудиће вам ринг-тонове, игрице... Ако остављате бројева телефона и приватне имејл адресе на друштвеним мрежама, онда имате проблем. Поскидајте све приватне податке на интернету", прича Кочовић.

Додаје и да Србијом кружи СМС превара, где се у поруци каже да нам је стигла поштанска пошиљка, те да треба да је прихватимо, објашњавајући да је и сам био жртва преваре 2014. године када му је због поруке наплаћено преко 200 евра.

Упозорава и да родитељи обрате пажњу када деца играју видео-игрице преко интернета, јер и тада може да дође до наплате без претходног обавештења.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара