Читај ми!

Ко то тамо пуши, све више жалби на електронске цигарете у београдском јавном превозу

Путници градског превоза све се више жале, веровали или не, на дим. Можемо ли очекивати од возача да избаце из возила оне који пуше електронске цигарете, када поједини пуше у својим кабинама мислећи да то не смета путницима? Коме да се пожалите ако знак за забрањено пушење није довољно упозорење?

Ко то рече да нема пушења у аутобусу? Има ли потребе да се уопште каже? Натпис са изричитом забраном у аутобусу постоји, али изгледа да се електронске цигарете не пуше, већ некако другачије конзумирају, па за њих забрана изгледа не важи. Путница коју смо затекли на окретници линија 20 и 27 каже да често улази у задимљен аутобус.

“Затичем млађе генерације које долазе из школе И, наравно, сигурно родитељи не знају да они користе те електронске цигарете и они улазе у аутобус и користе то", каже једна од путница.

Додаје да их возачи не опомињу и да, иако пише да је забрањено пушење у аутобусу, не примећују и настављају.

Превозници кажу да им стижу притужбе грађана због пушења електронских цигарета у превозу и да у начелу постоје правила.

Према одлуци о јавном линијском превозу, између тридесетог и 40. члана је дефинисано како се не сме пушити у возилу јавног превоза, како у возачком простору тако и путничком и по тој одлуци поступа саобраћајна инспекција и сходно томе врши санкционисање и путника и возача у случају да затекну у возилу. У сваком возилу мора бити истакнута налепница о забрани и задужена особа за контролу одлуке. Овде је специфично да је свака врста пушења забрањена, свих врста цигарета те стога не треба издвајати врсту цигарете“, напомиње Драго Тошић, директор Конзорцијума приватних превозника.

Требало би, по правилу, да возач заустави возило у ком се пуши, каже особи са цигаретом да изађе и уколико се то не деси, активира аларм којим се позивају надлежне службе. Ипак, то се у пракси не дешава. Људи углавном нису свесни да су електронске цигарете штетне и за оног ко их пуши и за околину, а ни прописи о њиховом коришћењу у затвореном нису сасвим јасни.

Млади људи користе због лепе ароме, значи и они који не пуше, све више, највећи део популације који пуши и у светским размерама, то су млади између 15 и 24 године. Они који не пуше из других разлога конзумирају електронске цигарете и тиме доводе прво до алергија и астме, смањење отпорности организма и до неповратних промена", наводи Драгана Јовановић, пулмолог.

Указује да дим електронске цигарете није ништа мање опасан од дима из стандардних цигарета.

"У почетку се говорило да јесте, има никотин, има без никотина, али ту су и тешки метали. Доказано је, никл, олово и хром, при чему је доказано да у електронским цигаретама су веће концентрације никла него у обичним цигаретама. То су канцерогене материје“, истиче Јовановићева.

Неко ко није пушач, али седи у друштву пушача, конзумира око 40 процената дима и штетних материја. Ако сте у добром друштву, можда и пристанете на то, али да ли је друштво довољно добро и у аутобусу?

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије