Бела техника се поквари чим јој истекне гаранција – могу ли нови прописи то да поправе

Све чешће се бела техника поквари чим јој истекне гаранција. Ипак, чини се да тој пракси истиче рок. Наиме, надлежни одбор Европског парламента изгласао је предлог закона којим се забрањују уграђени кварови и програмирано застаревање производа. Када можемо очекивати да ће ново правило почети да се примењује?

Чак 94 одсто грађана сматра да су уређаји произведени пре 20 година трајали много дуже од уређаја који су произведени данас, показује истраживања спроведено у Хрватској. Tо питање у фокус ставила је хрватска посланица Европског парламента Биљана Борзан, која се од 2014. године залаже за заштиту потрошача од уграђених кварова.

Јован Ристић из Удружења за заштиту потрошача "Ефектива" каже да би тај нови пропис требало да уведе пет новина.

"Верујем да ће јако да изнервирају нарочито овде продавце техничке робе, јер се овде по правилу гаранција издаје за сложену техничку робу", каже Ристић.

"Прво, биће забрањено да се уграђују компоненте које ограничавају трајање уређаја и продају добара за коју је доказано да имају уграђени квар. Затим ту има низ новина у вези са резервним деловима, обезбедиће се дуже трајање уређаја, лакша поправка и сервисирање и резервни делови за које је овде врло чест проблем око доступности", додаје Ристић.

Једна од новина је и да ће произвођачи морати да упуте купце да ли тај производ уопште може да се поправи и има ли резервних делова за њега.

"Такође, биће забрањена продаја добара која тражи замену потрошних делова раније него што је то нужно. На пример, када вам штампач сигнализира да тонер истиче, а тонер још траје", наводи Ристић.

Истиче и да се очекује да ту нову директиву европарламентарци усвоје у априлу.

"Ми сада не знамо када је предвиђено ступање на снагу, али имајте на уму да то најпре треба да се пренесе у унутрашња законодавства ЕУ, а ми као Република Србија смо дужни да ускладимо и нашу праксу и наше законе са прописима ЕУ, тако да ће морати да се мења и домаћи Закон о заштити потрошача који је већ сада зрео за промену зато што у њега мора да се убаци и колективна потрошачка заштита", нагласио је Ристић.

Наводи да је наше тржиште преплављено "робом која врло брзо дође до свог краја". Навео је и свој пример.

"Ја имам два лаптопа од којих један траје 15 година и онако старији је и кабаст, врло тежак. Он и сада после 15 година подржава ‘Виндоуз 10’ и ради добро, а имао сам лаптоп који је био купљен 2016. године трајао је до 2021. и само је цркао одмах после истека гаранције", закључио је Ристић.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво