Командант 72. бригаде објашњава шта младе чека на обуци за специјалце

Остало је још шест дана за пријаву оних који би желели да постану део специјалних јединица. Командант 72. бригаде за специјалне операције Мирослав Талијан каже за РТС да су задовољни одзивом и да се може очекивати још конкурса, зато што ће се специјални састави попуњавати по фазама. Талијан је описао и шта чека оне који се пријаве и оду на обуку.

Конкурс за пријем нових професионалних војника у 63. падобранску, 72. бригаду за специјалне операције и Одред војне полиције "Кобре" односи се на младиће и девојке до 30 година, укључујући и оне који нису завршили војну обуку.

Остало је још шест дана за пријаву свих оних који би хтели да постану део специјалних јединица.

Бригадни генерал др Мирослав Талијан, командант 72. бригаде за специјалне операције рекао је у Дневнику РТС-а да су за сада задовољни одзивом и да су се створили услови за одабир најбољих.

"Пошто су пријаве ковертиране, ми знамо отприлике структуру. Има оних који нису служили војни рок, има оних који су служили војни рок, такође има и девојака, жена. Тако да су се створили услови да се испуни сврха селекције, а то је да се изабере квалитативан број потребан за наш састав", истакао је Талијан.

Може се очекивати, додаје, да буде још конкурса, зато што ће се специјални састави попуњавати фазно.

"У првој фази се попуњавају 72. и 63. и Кобре као специјалне јединице. Затим следи попуњавање специјалних формација другог и трећег нивоа", наводи Талијан.

Шта чека оне који се пријаве и оду на обуку

Командант 72. бригаде за специјалне операције описао је шта чека оне који се пријаве и оду на обуку.

"Добро је познато да су ригорозни прегледи и читава палета, арсенал тестирања – од биолошко-психолошких до социолошко-културолошких тестирања. Следе и безбедносне провере, иницијалне провере физичких способности, потом за оне који нису служили војни рок следи основна обука, где ће базично бити упознати са наоружањем и војном опремом, извршити низ припремних гађања и дати војничку заклетву, где ће се заветовати отаџбини. Након тога, следи селективна обука која траје 10 недеља, односно за 72 дана за 72. бригаду. Веома су напорни садржаји, који укључују и маршеве са оптерећењем, усиљене маршеве са мало сна, са вишком опреме", истиче Талијан.

Када је реч о мотивима кандидата, новац јесте снажан мотиватор али, ако каже, није једини.

"Њих чека прво један строј који је збратимљен, безбедносно чист строј људи који се радује њиховом доласку и који ће им помоћи да преброде све кризе. Поред тога, ми имамо све услове, савремену униформу, наоружање, војну опрему, имамо полигоне, вежбалишта, спортски центар са савременим кардио-центром, са теретанама, борилачким салама, отворено и затворено стрелиште. Све је то оно што ми пружамо кандидатима током обуке у циљу да их спремимо за најсложеније задатке", закључује Талијан.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво