Обука припадника 72. бригаде за специјалне операције - екипа РТС-а у панчевачкој касарни

Искакање и пуцање из "Милоша", управљање роботом "Мали Милош", алпинистика, и опет пуцање, само су неки од сегмената свакодневне обуке припадника 72. бригаде за специјалне операције. Све то може да се види у касарни "Растко Немањић" у Панчеву. Повод одласка екипе РТС-а тамо је актуелни конкурс за пријем у специјалне јединице Војске Србије, који траје до 31. марта.

"Велика је заинтересованост младих људи да приступе спеијалним јединицама Војске Србије. У складу са тим напоменуо бих чињеницу да цивилна лица која желе да конкуришу у специјалне јединице могу да конкуришу, што у ранијем периоду није било могуће. Позвао бих све младе људе не старије од 30 година да конкуришу и окушају се и почну да раде у специјалним јединицама Војске Србије", за РТС каже један од припадника ове елитне јединице.

Када полазници дођу у касарну, након конкурса, очекују их најпре здравствени прегледи, психолошки тестови, безбедносна провера, напослетку, очекује их и селективна обука која траје 10 недеље.

Кандидат који све то прође, на своју главу ставиће браон беретку 72. бригаде. А када постану специјалци, њихов дан ће изгледати као и свим осталим специјалцима у бази.

"Један радни дан почиње физичком обуком, онда се према унапред утврђеном плану и програму упућујемо на одређене обуке као што су ватрена и тактичка обука. Иначе, годишњим планом и програмом је предвиђена обука у летњим условима, као и обука у зимским условима, обука у скијању, затим, ко је падобранац има и падобранску обуку и редовна скакања. Ко је ронилац, он се усавршава и рони", додаје нам један припадник.

Панчевачка 72. бригада за специјалне операције постоји од 1992. године. Специјалци из ове јединице, нарочито су се истакли током ратних дејстава 1998. и 1999. године.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво