Војска Србије по последњој моди – дигиталне шаре за дневну и ноћну камуфлажу

Војска Србије користи тзв. дигиталне униформе, креиране за бољу камуфлажу у дневним и ноћним условима. Њихово коришћење постало је неизоставно у свим модерним армијама на глобалном нивоу.

Најважније карактеристике сваке војничке униформе су да војника маскира дању, ноћу и да буде што више отпорна на цепање. Првобитне маскирне униформе појавиле су се током Првог светског рата. Крајем Другог светског рата немачки СС одреди имали су своју препознатљиву камуфлажу. Слична основа се и данас користи у многим армијама широм света. Ипак, најчешће су тзв. дигиталне шаре, такву користи и Војска Србије.

Дигитална шара развијена је током деведесетих година. Њу издвајају ситне, пикселизоване, компјутерски рађене цртице. Шију се у "Јумку" из Врања и у последњих десетак година модел М10 потпуно је уведен у употребу.

Уредник емисије "Дозволите..." Горан Јанићијевић поделио је своје позитивне утиске и позитивне особине тог модела.

"Моје искуство приликом снимања емисије 'Дозволите' говори да је наша дигитална маскирна шара на униформи одличног квалитета. Веома је тешко уочити војника који се налази у шуми. Можете да га видите када приђе доста близу вас. Истраживања и испитивања на терену, показала су да је униформа М10 ВС одлична и за маскирање у ноћним условима. У инфрацрвеном спектру наша униформа је мало видљива и квалитетнија од многих у свету", истиче Јанићијевић.

Модерна историја маскирних униформи у српској војсци

Војска је променила три комплета маскирних шара до досадашњег модела. Најпре се користила М89, затим позната униформа М93. Њу су користили војници током рата 1999. У употреби се и данас може срести, ретко и само када су неки специфични послови, као што је глума непријатељског војника.

"Затим је ВССЦГ усвојила маскирну шару и унифмору М03, коју је развила приватна фирма "Миле Драгић". И та шара се није одржала у ВС из разноразних разлога. Била је веома квалитетна имала је добре особине", додаје Јанићијевић.

Што боље и квалитеније униформе покушавају да имају све армије света. На маскирну шару пажња се посебно обраћала током Другог светског рата. Немачке СС дивизије, посебно су се издвајале. Током Хладног рата и касније, велике силе развиле су своје шаре.

Огњен Царевић из фирме"Тактичка опрема TACEQ" објаснио је какве су тенденције у модерним војним системима.

"Све веће армије имају своје шаре. Чак и неке мање армије развијају сопствене шаре, специјалне јединице имају потпуно одвојене шаре, рецимо морнаричке 'фоке' у САД. А друге мање армије копирају од тих великих играча и адаптирају према свом терену и потребама", каже Царевић.

Заштита и током ноћних осматрања

Боја и шара униформе се бира уз помоћ извиђање из ваздуха, на основу рељефа и боја у природи одређује се каква ће се униформа користити. Многе војске посебне униформе имају за зимске односно пустињске услове. Суштина је да се војник што боље стопи са природом како би био што мање уочљив. Са напредовањем уређаја за електронско осматрање и извиђање и све већег присуства беспилотних летелица, произвођачи униформи сусрећу се са новим изазовима.

"Данас је постало занимљиво што то више није само оно што ће сакрити човека, јако много има уређаја за ноћно осматрање, као и термовизијских уређаја доступних на цивилном тржишту и постало је битно да шара, прво, смањује одраз под уређајима за ноћно осматрање. То се добија различитим материјалима и премазима, а са друге стране, развијају се посебне камуфлаже и навлаке које треба да смање заправо топлотни одраз човека у борби", детаљно објашњава Царевић.

 Гледајући историјски развој камуфлажних униформи чини се да је јасно – што уређаји за елекронско откривање и извиђање буду напреднији, то ће и унифоме бити савременије и тежиће да војника што боље сакрију.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару