Читај ми!

Нико неће у професоре математике, како решити овај задатак

На списку Националне службе за запошљавање у Београду само су четири професора математике. Математички факултет зову школе из Београд и других градова и траже студенте који су завршили факултет или су на четвртој години да би предавали математику. Зову их и приватне школе. У целој земљи недостају наставници за многе предмете, а негде их замењују колеге које предају сродне предмете или пензионери.

Звоно за највећу узбуну. И словима - девет бруцоша уписало се на Математички факултет, с намером да буду наставници у основним и средњим школама. Тамо и сада, свуда озбиљно фале. 

А шта би осамнаестогодишњаку препоручио Милош Арсеновић, продекан за наставу. Најпре, да је математика интересантна наука, има лепоту као песма и роман. 

"Када се схвати да није баук, да има унутрашњу логику и да има везе са свим могућим наукама, непосредно са физиком, са рачунарством, онда се види да је то широко поље", каже Милош Арсеновић, продекан за наставу Математичког факултета.

На факултету немају проблема са предавачима, али информатичка катедра сада одвојено математике губи асистенте. Лако налазе посао у компанијама или већ студенти четврте године раде и студирају.

Професор математике је још угледан позив, али је изгубио материјалну позицију и подршку околине, каже саговорник. Како повратити углед најлепшем позиву или бити предавач младима.

"Фокусирамо стипендирање за те студенте који би хтели да студирају наставни смер, то би било корисно. Или можда се обавежу да ће неко време радити у школству", додаје Арсеновић.

Недостају и професори хемије, физике, свуда. Машински инжењери држе наставу математике и ако немају широко знање, педагошко искуство и одговоре на питање талентованих математичара.

На Филозофском факултету је десет катедри или занимања. Са многих по завршетку могу у наставу у основним и средњим школама. Опада интересовање и за историју, социологију, филозофију, историју уметности, мало мање за психологију.

"Материјални услови у којима раде, укључујући и висину зараде, нису на задовољавајућем нивоу. Питање је угледа тих занимања – то је оно што је највећи проблем", рекла је Наташа Јовановић, продекан за наставу Филозофског факултета.

Тешко ће се млади човек одмах определити да уложи време у студије да би радио посао који не задовољава његове амбиције, каже Наташа Јовановић. Свесни мањка интересовања основали су и Центар за образовање наставника.

"Ту раде људи који предају већ на другим одељењима, дакле на психологији и педагогији, социологији, историји, онда се заједно баве методичким дисциплинама, тако да ми негујемо на факултету културу одржавања наставничке бранше и еснафа", каже Јовановићева.

Опет је интересовање мало. Постоји и законска обавеза да се за наставника мора положити 36 предмета, па на овом факултету избором предмета усмеравају студенте да се касније определе за наставнички посао.

Високе плате у компанијама, мале у просвети, права ђака и родитеља без јасних обавеза и одговорности, насиље над просветним радницима, разлози су што нема наставника за многе предмете. Посао се нуди студентима, предавачима сродних предмета и пензионерима. Али они радије одлазе у чуваре, на грађевину и тамо више зарађују.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару