Читај ми!

Случај Велика Иванча – не треба се плашити паса, већ неодговорних власника, поручују стручњаци

Како би се спречили случајеви попут Велике Иванче када су три пса изуједала новинара Владана Радосављевића насмрт, потребна је превенција и едукација, кажу стручњаци. Поручују да се не треба плашити паса, већ неодговорних власника.

Полиција је у Младеновцу ухапсила жену која је повремено хранила псе који су усмртили мушкарца у Великој Иванчи. Сумњичи се за тешко кривично дело против опште сигурности, односно да није обезбедила кавез у којем су били пси који су изашли и изуједали новинара Владана Радосављевића који је од задобијених повреда преминуо.

Осумњиченој је одређено задржавање од 48 сати након чега ће уз кривичну пријаву бити приведена надлежном тужилаштву.

Плац са кавезима у којима су били пси није ограђен. Како су се нашли ван боксова једно је од питања на које би требало да одговори истрага.  

Први који је стигао до нападнутих на Космају био је човек који је бринуо о појединим викендицама и животињама док власници нису ту.

Рекао је за РТС да је покојни Владан Радосављевић покушао да побегне, али да су га пси сустигли.

"Његову жену увели су у амбулатна кола, кажу да има 15-16 уједа", додао је Златибор Тимотијевић из села Рогача.

Екипе "Ветерине Београд" псе су сместили у карантин, а судбину ће им одредити суд и надлежни огани. Огрлице које су пси имали потврђују да је реч о власничким псима.

Месец дана опсервације за псе

Директор "Ветерине Београд" Будимир Грубић наводи да ће пси месец дана провести на опсервацији после чега ће се утврдити да ли се ради о "природно агресивним псима".

Како би се сличне трагедије спречиле потребна је превенција и едукација, оцењују стручњаци. На питање треба ли се више плашити уличних или власничких паса, поручују - највише се треба плашити неодговорних власника.

"Неке сигнале можемо да тумачимо – да су пси срећни а у ствари су под огромним стресом и тада ће ујести. Потребан је одређени ниво знања и да препознамо сигнале и спречимо да дође до оваквих ситуација а посебно оваквих трагедија", наглашава Срђан Видановић, инструктор за рад и обуку са псима и власницима паса.

Када је реч о опасним расама паса, закон предвиђа да их власник мора држати у простору одговарајуће величине из кога пас не може да побегне.

Дужан је да спречи да кућни љубимци угрозе људе и околину. Такве псе могу да шетају само пунолетне особе и то са заштитном корпом и на повоцу.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи