Читај ми!

Тајни језик тинејџера – емоџији понекад крију разговоре о сексу и дроги

Британска полиција покренула је кампању како би родитеље и наставнике упозорила на "тајни језик емоџија" који користе тинејџери када размењују поруке у вези са дрогом или сексом. Ипак, целој кампањи додата је умирујућа нота – комуникацију емоџијима треба посматрати у ширем контексту, а "њушкање" по телефонима које користе млади применити само као крајњу меру.

Полиција грофовије Сари наводи да млади људи користе сликовни језик како би од одраслих, пре свега родитеља и старатеља, прикрили конверзације о табу темама.

Притом, полиција упозорава да и дилери врло вероватно користе исту тактику да би веома младе људе охрабрили да узимају дрогу или да и сами постану део ланца растурања наркотика.

Службеници полиције позвали су пре свега родитеље да се упознају са симболиком емоџија, па су на друштвеним мрежама објавили графику која објашњава скривено значење сваке од сличица.

Постоји чак 14 различитих емоџија који представљају канабис, укључујући детелину са четири листа, различите врсте лишћа, лимун, грозд, лубеницу, јагоду, трешњу, ананас, пса, колач, сладолед или колачић.

Кокаин се углавном представља сличицом носа, затим као риба, бензинска пумпа, Снешко Белић или пахуљица, док се екстази представља иконицом са ликом ђавола, као лобања, ванземаљац или чудовиште са пипцима.

Кетамин и азот-субоксид (гас смејавац) представљени су ликом коња односно дечјег балона.

Полиција Сарија је такође открила да млади људи вероватно користе различите емоџије да би приказали различите начине уноса дроге. Тако би иконица таблете представљала коришћење наркотика оралним путем док шприц, наравно, симболизује интравенски унос дроге.

Стиснута песница, муња, утичница за струју

Ниво чистоће наркотика се такође представља графички и укључује сличице стиснуте песнице, ракете, муње, експлозије, ватре и бомбе.

Дилери су углавном представљени црном билијарском куглом са бројем осам, сличицом очију или утичнице за струју.

Тајни језик емоџија није ограничен на комуникацију о наркотицима. Поруке о сексу, такозвани "секстинг", крију се употребом емоџија, као што су трешње, прскање воде, плави патлиџан и бресква.

Разумљиво је да одрасли после оваквих упозорења буду забринути када опазе емоџије на уређајима које користе млади, али то не мора да значи да су умешани у било какве криминалне радње.

Због тога је родитељима саветовано да то посматрају у ширем контексту и да прате остале знаке могуће употребе дроге, нпр. промене расположења или попуштање у школи, као и да ли су им деца постала превише тајновита.

Службеници полиције посебно наглашавају да родитељи не би требало да "њушкају" по телефонима своје деце, јер би на тај начин неповратно нарушили поверење.

среда, 03. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару