Програм родне равноправности

Представници Уједињених нација закључили да је Војводона добар пример у спровођењу програма родне равноправности, не само на Балкану, већ и за многе државе у Европи. Комитет за жене УН подржао Стратегију за борбу против насиља у породици, коју је крајем 2008. године усвојила Скупштина Војводине.

Комитет за жене УН подржао је Стратегију за борбу против насиља у породици, коју је крајем 2008. године усвојила Скупштина Војводине. Предложио је да се у Покрајини установи јединствен систем борбе против насиља у породици.

Закључак представника Уједињених нација, који су недавно посетили Нови Сад, јесте да је Војводина добар пример и у спровођењу програма родне равноправности, не само на Балкану, већ и за многе државе у Европи.

Кроз Сигурну женску кућу у Новом Саду, која је отворена крајем 2006. године, прошло је више од 200 штићеница. Уточиште је, тренутно, пронашло десеторо малишана и пет жена. О насиљу које су трпеле, нису желеле да говоре пред камерама.

"Функција сигурне женске куће јесте првенствено физичка безбедност жена, егзистенцијална сигурност, као и пружање психосоцијалне помоћи као вида оснаживања", рекла је руководилац Сигурне женске куће у Новом Саду Душанка Илић.

Према њеним речима, оснажена жена може касније да заузме неку нову стратегију и крене у нови живот.

Радионица у Сомбору први пут је окупила на једном месту све оне који су задужени да спрече и помогну у случајевима насиља у породици, социјалне раднике, представнике полиције, здравства, правосуђа...

"Разговарамо о томе у чему је специфичност феномена насиља у породици, шта су нека основна теоријска знања и шта је оно што представља предрасуде које ометају професионалце у обављању професионалних активности", рекла је психолог из Аутономног женског центра Тања Игњатовић.

"Шта је онда порука за ваше колеге да код свих случајева насиља у породици морају да буду истрајни, и да сваком случају посвете максималну пажњу", рекао је командир Полицијске управе у Сомбору Милан Глумац.

Доступност услуга 24 сата

Сомборски центар за социјални рад, увео је новину која је, Нацртом новог закона о социјалној заштити, предвиђена за све општине.

"Оно што је недостајало центрима за социјални рад, јесте радно време, ми смо увели доступност услуга 24 сата за потребе хитног интервенисања у случјевима насиља у породици, као и за интервенције мобилних тимова у оним породицама где постоји високи ризик", рекла је директорка Центра за социјални рад Силвија Крањц.

Покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност послова Мирослав Васин, каже да ће се и тачно знати процедура у случају насиља а пошто у овоме учествује и полиција, шаљемо јасну поруку насилницима да нема више шале у овој области.

Поред помоћи женама које су биле жртве насиља, уз подршку Уједињених нација и других међународних организација, представници власти у Војводини кажу да чине све да жене имају бољи положај у друштву.

"У наредне три године имаћемо ситуацију да у складу са највишим европским стандардима, Војводина буде премрежена мрежом сигурних кућа", рекао је председник Извршног већа Војводине Бојан Пајтић.

Он је навео да је обучено око 3.000 жена које су стекле знање да заснују радни однос, као и да је отворено 1.250 радњи, женских предузећа.   

Резултате који се у овој области постижу у Војводини, у марту ће бити представљени на годишњем заседању Комисије Уједињених нација о статусу жена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи