Читај ми!

Скупштина града Београда усвојила одлуку о грејној сезони и новогодишњој расвети

Одборници Скупштине града Београда усвојили су Информацију о одлагању почетка грејне сезоне и рационализацији потрошње електричне енергије за новогодишњу расвету.

После вишечасовне дискује одборници Скупштине Београда усвојили су одлуку о одлагању почетка грејне сезоне до 1. новембра. За је гласало 57 одборника, против је било 18, а уздржаних није било.

У Инфомацији се наводи да је имајући у виду новонасталу ситуацију са снабдевањем енергентима потребно донети одговарајуће мере у циљу неопходности штедње енергената због постојања опасности од потпуног прекида у снабдевању, до чега би могло доћи због глобалне енергетске кризе.

Подсећа се да се правилима о раду дистрибутивног система топлотне енергије ЈКП "Београдске електране" предвиђено да се испорука топлотне енергије у току грејног дана може прекинути у случајевима повољне спољашње температуре спољашњег ваздуха (изнад 15 степени).

Београдским електранама се налаже да не започињу испоруку топлотне енергије крајњим корисницима док год је прогнозирана повољна спољашња температура, а Градском штабу за ванредне ситуације налаже се да у складу са временским приликама свакодневно даје препоруку Електранама о почетку грејне сезоне.

Шапић: Одлука о одлагању грејне сезоне рационална 

Градоначелник Београда Александар Шапић рекао је на данашњој седници Скупштине града да је одлука о одлагању грејне сезоне била рационална и промишљена, у складу са метеоролошким условима који су и даље актуелни.

Почетак грејне сезоне било је могуће померити због високих температура за 15-ак дана како би се новац који ће бити уштеђен користио уколико дође до непланираних поремећаја на тржишту и скока цена.

"Да би имали једну врсту кредита, да сами себе кредитирамо зато смо покушали да ових 15 дана да мало уштедимо јер је заиста топло и заиста је могло да се прође ових 15 дана без грејања. Да ли би било сјајно да смо га пустили - било би сјајно, ишло би грејање, отварали би прозоре кад је вруће али би тиме угрозили буквално кућни буџет сваке породице сутра јер би дошли можда у ситуацију да мора да нам скочи цена грејања у току сезоне", наводи Шапић.

Опозиција: Одлука незаконита, грађани оштећени 

Одлука је незаконита и грађани су оштећени, тврдили су представници опозиције.

"Претходних седам дана је ујутру било око нуле, устајали смо у хладним становима где су били хладни радијатори. Облачили смо децу дупло да би ишли у хладне вртиће и школе само зато што је ваше градско веће донело такву одлуку. Грејна сезона почиње 15. октобра и гтраје до 15. априла и грађани плаћају за то", наводи Мила Поповић, шеф одборничке групе Уједињени.

Добрица Веселиновић, председник одборничке групе "Морамо" наводи да су  београдске електране натеране да прекрше Закон о енергетици и снадбевању топлотном енергијом у Београду 

"Натерали су београдске електране да прекрше Закон о енергетици и одлуку о снадбевању топлотном енергијом у граду Београду и да се суоче са казнама од по 150.000 динара за сваког тарифног купца којем не испоручују топлотну енергију у току трајања грејне сезоне која почиње 15. октобра и завршава се 15. априла", додаје Веселиновић.

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић рекао је да нико не зна шта предстојећа зима доноси тако да штедњом правимо корак у правом смеру.

"Цене гаса су такве да оно што се данас може купити за три стотине долара већ у новембру може да кошта 1.000. То је све далеко од цене које електране наплаћују грађанима, тако да не можемо да се понашамо неодговорно", додао је Никодијевић.

Рационалнија новогодишња расвета у Београду

Јавном предузећу Јавно осветљење налаже се да у циљу уштеде електричне енергије и потребе рестриктивног понашања према потрошњи енергената новогодишњу расвету постави од 15. децембра до 15. јануара следеће године и то само у централним градским целинама.

Одброници су одбили бројне амандмане опозиције, којима се, између осталог, траже измене буџета, да се не повећава порез на имовину, да се из дневног реда изостави усвајање неких урбанистичких планова.

Иако није усвојен предлог да се особама са посебним потребама обедзбеди један број такси возила за превоз, ова тема наћи ће се ускоро пред одборницима јер је потребно припремити одговарајућа документа и предвидети средства.

Током другог дела седнице Скупштине Београда одборници воде обједињену расправу по три тачке дневног реда - Предлог измене и допуне плана детаљне регулације између улица Јурија Гагарина и Земунске, Предлози измена и допуна плана детаљне регулације на неколико београдских општина - Вождовцу, Земуну, Звездари и Раковици.

Предлоге је образложио градски урбаниста Марко Стојчић. 

Опозиција: Шапић незаконито легализовао свој објекат на Новом Београду

Градоначелиник је незаконито легализовао свој нелегално изграђени објекат на Новом Београду одмах пошто је постао градоначелник и тиме је учинио кривично дело, тврде представници опозиције.

"У поступку легализације учествовало је чак 14 институција, а кривичне пријаве за бесправну градњу су одбачене", одговорио је градоначелник Шапић.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару