понедељак, 29.08.2022, 09:09 -> 18:57
Извор: РТС
Аутор: Весна Лазић
Црвена поља паприка код Параћина, цена до 150 динара
Произвођачи паприка у селима параћинске општине, где се традиционално гаји ово поврће, упркос великој суши, задовољни су квалитетом и приносом. Ове године паприка за зимницу стиже нешто раније, а тренутна цена је од 80 до 150 динара за килограм.
Почела су да се црвене поља од паприка у атару Дреновца код Параћина, где су вредни повртари ову културу посадили на више од стотину хектара. На појединим струковима има и по седам, осам плодова укупне тежине до два и по килограма.
"Ко је имао да уложи, тај је направио и квалитет. Ко није имао, ко је штедео на поливању, на припреми биљака, на смањењу ђубрива и тако даље, не може да се нада неком квалитету и приносу", рекао је повртар из Дреновца Горан Милојевић.
Да покажу шта су произвели, у центру села Дреновчани су и ове године организовали "Дане паприке". Изабране су најбоље парцеле, најтежа и најдужа паприка, али је то била прилика да се повртари, комшије из села и додатно друже.
Од 500 домаћинстава, свако десето производи паприку и од тога живе целе породице.
"Седамдесет ари ове године - толико смо засејали, а иначе садимо 35 година паприку, то нам је неко задовољство, имамо јако лепе производе ове године, задовољни смо количином, а сад ћемо да видимо за пласман," напоменула је Јасмина Милојевић из Дреновца.
Година јесте била сушна, али је земљиште плодно и воде има на два до три метра дубине, па наводњавање није проблем. Изазова и непредвиђених околности у производњи ипак има много.
"На почетку био нас је и град кад је била млада биљка, како где, нисмо могли да одредимо," рекла је Радмила Стевановић из Дреновца.
Килограм паприка, зависно од сорте, тренутно кошта од 80 до 150 динара. Готов производ ове сезоне стиже нешто раније, па ће и то утицати на цену јер се зимница уобичајено припрема крајем септембра.
Све што су повртари на "Данима паприка" изложили и од ње направили биће донирано домском одељењу при Манастиру Свете Петке у Извору код Параћина.
Коментари