Читај ми!

Светска банка: Пратимо ситуацију у РГЗ-у

Светска банка прати развој догађаја у вези са сајбер нападом на Републички геодетски завод (РГЗ) и наше је разумевање да је систем за сајбер безбедност РГЗ препознао сајбер опасност и закључао базе података како би се спречила штета и да релевантне институције испитују тај напад, наводе у Светској банци поводом блокаде портала РГЗ-а.

Технички тимови раде на постепеном успостављању катастарских услуга, од којих је један део већ у функцији, одговарају у Светској банци на питање Нове економије.

Србија је од Светске банке добила кредит за унапређење катастра непокретности у износу од 57 милиона евра, укључујући и дигитализацију бројних процеса у Републичком геодетском Заводу (РГЗ) и у Агенцији за привредне регистре, наводе у Светској банци поводом блокаде портала ове важне институције због наводног хакерског напада.

Први кредит од 36,5 милиона евра за модернизацију катастра Светска банка је одобрила Србији 2015. године, док је додатно финансирање у износу од 21 милион евра одобрено 2019. године, прецизирају у Светској банци.

Кредит је намењен за подршку развоју интегрисаног система катастра непокретности, информациону инфрастрктуру за националне просторне податке, одрживост ИТ сектора, централну дигиталну и аналогну архиву, унапређење квалитета података и успостављање one-stop-shop - једног шалтера за грађевинске дозволе.

Рок отплате је 31. децембар 2022. године, док је рок отплате за додатно финансирање до краја 2023. године.

Катастар непокретности је престао да ради 14. јуна због, како су рекли, хакерског напада.

Републички геодетски завод саопштио је да је од понедељка, 20. јуна, почео са постепеним пуштањем у рад приоритетних сервиса неопходних за функционисање тржишта непокретности.

Светска банка је урадила најновији Извештај о статусу имплементације и резултатима пројекта за развој катастра у којем се оцењује да је напредак развоја пројекта добар и да испуњава све циљеве.

У марту 2022. зајам за додатно финансирање је продужен за годину дана, до 31. децембра 2023. године, наводи се у том Извештају, преноси Нова економија.

"Најкритичнија кашњења тичу се увођења Интегрисаног система за катастар непокретности и трансформацију Републичког геодетског завода (РГЗ) у извршну, сервисно оријентисану службу, која ради на савременим принципима који обезбеђују одрживост досадашњих инвестиција", додаје се у тексту.

Завод треба да формулише акциони план како би се ове активности вратиле на прави колосек, док би расправа о трансформацији РГЗ-а требало да поново почне кад се формира нова влада, наведено је у Извештају Светске банке о статусу примене и резултатима пројекта.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару