Читај ми!

Борба војног здравства на два фронта, с којим се изазовима суочава ВМА

Начелник Војномедицинске академије Мирослав Вукосављевић рекао је за РТС да је у ковид болницу на Карабурми смештено 67 болесника, 8 је на интензивној нези, а један пацијент је интубиран. Нови сој коронавируса не би требало да даје већи број хоспитализација, каже професор Вукосављевић.

Од почетка епидемије војно здравство се бори на два фронта: ковид и нековид.

Начелник Војномедицинске академије, професор Мирослав Вукосављевић, рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је та установа била дежурна током новогодишње ноћи, која је протекла релативно мирно.

Обављена су 194 прегледа у центру хитне помоћи, четири хитне операције – реч је о убодним ранама хладним оружјем, за разлику од претходних година, када су доминирале повреде изазване петардама и другим пиротехничким средствима.

Према његовим речима, бележи се у хитној помоћи благи пораст броја оних са позитивним налазом већ следећег дана.

Пацијенти су дошли са благим стомачним тегобама, са гушобољом, али је урађен пи-си-ар и откривено да су позитивни на ковид, објаснио је Вукосављевић.

Говорећи о ковид систему, Вукосављевић указује да нису могли да се извуку из ковид режима због непоштовања епидемиолошких мера, и због примене и непримене вакцинације у већем обиму, па је ковид болница на Карабурми радила без престанка. У болницу је смештено 67 болесника, 8 је на интензивној нези, а један пацијент је интубиран.

"Имамо слободних места, надам се да неће требати, пратећи шта се дешава у свету, нови сој омикрон не би требало да даје већи број хоспитализација", каже професор Вукосављевић.

Мање је хоспитализованих него пре месец дана, додаје доктор.

Ко је тражио помоћ

Вукосављевић напомиње да ВМА није престајала да ради, сваки дан и сат.

"Било је благо затишје, почетком 2020. године око 135.000 болесника је било прегледано, 2021. вратисмо се на број, без обзира на ковид, од преко 200.000 хоспитализованих, у центру хитне помоћи забележен је огроман скок броја пацијената са 2019. када је било 50, па на 70, па на 80.000 прошле године", подвукао је Вукосављевић.

Према његовим речима, Клиника за ургенту медицину имала је изузетан скок броја пацијената, преко 2.200 хоспитализованих, више од 1.550 интервентних стент процедура сваке године.

"Имамо повећан број пацијената са инфарктима у свим деловима, видљивим и невидљивим. У офталмохируршкој пракси дијагностиковао сам пацијенте млађих и средњих година са тромбозама", каже Вукосављевић.

Упозорава да ако се деси да се примети губитак вида макар био краткотрајан, делимичан "правац код офталмолога јер једино тада, у оквиру златног сата, можемо да помогнемо".

"Највише су тражили помоћ онколошки болесници, морамо заједнички да радимо на томе. Много је било ургенција да се дође на хитне хируршке интервенције, од карцинома панкреаса, дебелог црева, до карционома плућа, ларинкса", истиче Вукосављевић.

Први кораци у 2022. години

Подсећа да је Немачка банка за развој потписала споразум за давање бесповратног кредита са Владом Србије, односно са Министарством енергетике, које је носилац посла.

"Енергетска криза се и нама десила, као и целом свету. Штедња енергије – зграда која троши три до четири пута више енергије у било ком облику није могла да егзистира. Увидели смо то и 2017. смо кренули са разговорима, сада је у току избор главног консултанта, очекујемо израду пројектне документације и избор извођача радова. Ако буде све како ваља, у децембру би могла да почне реконструкција зграде ВМА", каже Вукосављевић.

Персонализована медицина

"Бавили смо се најновијим стварима када је персонализована терапија у питању. Имамо део опреме, а део набаљамо и у наредним недељама и месецима информисаћемо потенцијалне пацијенте о свему, а то је узимање крвних ћелија, обрада на одговарајући начин и поновно враћање и њихова борба против онколошких болести", рекао је Вукосављевић.

Запошљавање на ВМА

Вукосављевић каже да је на то посебно поносан као начелник куће.

"Захваљујући разумевању министра одбране, нашег ресорног министра и сарадника, у последњих неколико година запослено је више од 1.000 медицинских и немедицинских радника на неодређено време", рекао је начелник ВМА.

У овој години, 10. јануара најављује се првих стотинак пријема на ВМА, закључио је др Вукосављевић.

среда, 03. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару