Преглед штампе (27. 01. 2010.)

Press: Патријарх Српски Иринеј: Време је да дође папа!, Новости: Нема раскола у Цркви, Блиц: Раскинут уговор са „Новартисом“, Политика: Владин „ауди” троши као упаљач, пишу дневне новине

Патријарх Српски Иринеј: Време је да дође папа!

Новоизабрани српски патријарх Иринеј рекао је јуче да је дошло време за долазак римског папе у Србију! Патријарх каже да представници СПЦ-а и Ватикана треба једни другима да „кажу шта имају", нагласивши да подела на исток и запад сувише дуго траје.

Коментаришући могућност да папа дође у Србију, патријарх Иринеј је рекао да СПЦ „не бежи од тог сусрета".

- И раније је било говора о доласку римског епископа. Наш је став тада био да још није било време и да треба сачекати бољу прилику. Сада сматрам да треба поздравити такве разговоре. Можда је дошло крајње време да и једни и други кажемо шта имамо. Та подела на исток и запад сувише дуго траје. Тај сусрет је потребан да бисмо почели да решавамо проблеме који су се наталожили - рекао је новоизабрани поглавар СПЦ јуче у Нишу.

Патријарх Иринеј каже да му неће бити лако да води СПЦ и да није очекивао да ће постати највиши црквени великодостојник.

- Никада ми није падало на памет да ћу баш ја постати патријарх, па ни дан уочи доношења одлуке. Када ми је речено да сам изабран, најпре сам се захвалио, али је Сабор инсистирао да прихватим. До последњег часа сам се надао да ће ме та част заобићи. Знам како је Павле живео, па не знам да ли ћу ја моћи са толиким одрицањем да живим - објашњава патријарх.

Нема раскола у Цркви

Патријар Иринеј рекао је у интервјуу за Новости да суштинско и право јединство у
цркви постоји и никада није доведено у питање.

"Чак и оно што можда ствара утисак о неком нејединству је безначајно, тако да греше и они који би да уведу те новине, али и они који дају сувише јак отпор тим новинама. Присутно је неуједначено служење литургије, али неопходно је да се
унифицира богуслужење", рекао је патријарх.

На констатацију да руски медији очекују да окрене СПЦ ка Европи, патријарх Иринеј је рекао:

"Ми смо Европа од 12. века и нормално је да не можемо да будемо острво, независно од других. Сигурно немамо ништа против Европе, али не овакве каква је данас".

"Тражимо идеалнију, која ће поштовати вредности једног народа и која ће, истина, глобализовати неке ствари, али да се не меша у веру, културу и обичаје народа. Јер, сваки народ у ту заједницу уноси букет цвећа са разним рајским цветовима", рекао је патријарх.

Поводом најава сусрета поглавара свих хришћанских цркава у Нишу 2013. патријар је рекао да је јединствени јубилеј, обележавање 1700. годишњице доношења Миланског едикта и велика је прилика да се све хришћанске заједнице нађу на једном месту, да се сусретну Исток и Запад.

"Људи морају да седну и искрено разговарају, да се врате тамо где смо се, и зашто, разишли и да видимо да ли је то донело позитивне или негативне последице. Раскол је трајао хиљаду година, а и зближавање тражи време, и пре свега, искреност", истакао је патријарх.

Патријарх је рекао да ће његово увођење у трон Светог Саве у Пећкој патријаршији бити 25. априла и да то ће бити и почетак рада Сабора Српске православне цркве, тамо ће Сабор почети, а наставиће се у Београду.

"До маја ћу да живим у Нишу, а потом у Патријаршији СПЦ у центру Београда, као и моји претходници, патријарси Герман и Павле", рекао је патријарх Иринеј.

Раскинут уговор са „Новартисом"

Србија је званично раскинула уговор о куповини вакцина против новог грипа са швајцарским произвођачем „Новартисом", незванично сазнаје „Блиц". С друге стране, „Новартис" је јуче упозорио владе да не отказују већ договорене поруџбине јер ће следећи пут када буде нека пандемија поуздане земље имати приоритет.


Светлана Вукајловић, директорка Републичког завода за здравствено осигурање(РЗЗО), кратко је за „Блиц" рекла да је уговор раскинут још 12. јануара ове године и да је ту одлуку донела Влада Србије. Ипак, нисмо добили објашњење да ли ћемо платити неке пенале због раскидање уговора. Директорка РЗЗО рекла је само да се ништа није променило.

Међутим, како је „Блиц" раније писао Влада Србије је на седници 12. јануара донела одлуку да се обустави увоз вакцина против новог грипа. Тада је речено да ће се епидемиолошка ситуација пратити до 20. фебруара и на основу тих анализа биће одлучено да ли ће уговор бити прекинут или ће се увоз наставити. По томе остало је нејасно да ли је уговор са „Новартисом" раскинут 12. јануара или је то урађено накнадно.

Међутим, у „Југохемији" кажу да је уговор о увозу вакцина и даље на снази, али да ће они подржати сваки договор који буде постигнут у преговорима државе са добављачем. Швајцарска фармацеутска компанија „Новартис" упозорила је јуче владе да не отказују већ договорене поруџбине.

Данијел Васела, директор „Новартиса", да вакцине које су испоручене „треба да буду задржане и треба да буду плаћене". „Ми имамо уговоре који су правно обавезујући за обе стране", рекао је Васела, који је јуче поднео оставку на место директора „Новартиса", упркос томе што је та компанија, захваљујући и вакцинама против грипа А-Х1Н1, у протеклом тромесечју остварила раст профита од 50 одсто. Ипак, Васела ће остати на месту председника швајцарске компаније.

Владин „ауди" троши као упаљач

За гориво, сервисирање и одржавање 339 службених возила у Србији, без аутомобила министарстава унутрашњих послова, одбране и спољних послова, у 2009. години утрошено је 172,11 милиона динара. По курсу за евро од 94 динара, око 1,83 милион евра, кажу у Републичкој управи за заједничке послове републичких органа. Та управа их сервисира, одржава и сноси трошкове горива. У прошлој години наведени број службених аутомобила, просечне старости 8,17 година, прешли су укупно око 8,66 милиона километара. Свако возило у просеку 181.339 километара. У 2009. утрошено је нешто више од 1,4 милиона литара горива. За то је плаћено 86,27 милиона динара, а трошкови редовног сервисирања и одржавања износили су 85,84 милиона динара.

Али, то није све. Наша рачуница показала је да са свим овим бројкама нешто није у реду. Најпре, ако се годишњи трошак за гориво и одржавање од 172,11 милион динара подели са 339 аутомобила, произлази да је коришћење једног возила у 2009. години у просеку коштало само 507.669 динара или 5.400 евра, по курсу један евро за 94 динара. Када се све сабере и одузме, гориво и одржавање по возилу лане су коштали око 15 евра дневно, рачунајући викенде и празнике. У возном парку је 137 аутомобила високе класе и кубикаже („ауди", „пасат", „мерцедес" „шкода суперб").

По тој рачуници, а на основу добијених података, сва возила којима располаже Управа прошле године у просеку су трошила 2,27 литара горива на 100 километара!?

Како је, очигледно, реч само о делу стварних трошкова коришћења 339 возила у 2009, затражили смо додатна објашњења.

(...)

Тако и поред најбоље воље да сазнамо колико заиста кошта коришћење возног парка владе, добили само непотпуну информацију која открива само „врх леденог брега". Очигледно је да се аутомобили возе и трошкови воде на неколико места и да некоме није стало да се дозна колико, заиста, кошта коришћење владиног возног парка. И то не само за најнужније издатке (гориво, одржавање), већ и за плате возача, порезе, делове... Ето разлога више да државни ревизор у свој план рада унесе и ову ставку, па да грађанима саопшти не само колико кошта тај возни парк, већ и да нам укаже на сврсисходност тог трошка и укупних издатака. Можда би, ко зна, нека рачуница показала да би влади било јевтиније да користи такси службу а не свој возни парк.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи