Прве стипендије најбољима

Министарка омладине и спорта Снежана Самарџић Марковић уручила је првих 28 уговора о стипендирању студентима са просечном оценом 10.

Председница Фонда за младе таленте Снежана Самарџић Марковић потписала је у Палати Србија уговоре о стипендирању са 28 студената завршних година који имају просечну оцену 10 у току досадашњег студирања.

"Додела стипендије показује да се исплати учити и радити, као и да држава то препознаје тако што најбољим студентима додељује месечну помоћ од 24.000 динара", рекла је министарка омладине и спорта Самарџић Марковић.

Оценила је да је стипендирање најбољих студената потврда да држава води рачуна о најбољима и поручила младим стипеднистима да остану у Србији и ту пројектују своју будућност и инвестирају знање.

Студенти су стипендије добили по Конкурсу за стипендирање 1.000 најбољих студената завршних година основних академских студија, мастера или интегрисаних академских студија на високошколским установама чији је оснивач Србија у овој школској години.

"Значи ми због тога што ћу сутра моћи то да користим као рефернцу, не толико због пара колико због саме референце", рекао је Ђорђе Костић, студент Београдског универзитета.

Милица Соларевић, студент Новосадског универзитета каже да јој стипендија првенствено значи материјалну сигурност и пружа могућност да се усавршава и истражује.

Владан Павловић, студент Нишког универзитета сматра да је сврха стипендије даље усавршавање.

Обавезе стипендиста

Министарка је подсетила и да је у циљу пружања подршке стипендистима у њиховом професионалном развоју, у оквиру Министарства омладине и спорта почео са радом Центар за каријерно вођење и саветовање младих талената, стипендиста Фонда.

Министарка је указала и да сви стипендисти Фонда за младе таленте имају обавезу да по завршетку студија током пет година раде у Србији.

"Млади се често на насловним странама или ударним терминима вести појављују као протагонисти или жртве насиља и нама је циљ да приказивањем добрих примера то изменимо", рекла је Самарџић Марковић.

На конкурс за стипендирање 1.000 најбољих студената завршних година основних академских студија, мастера или интегрисаних академских студија на високошколским установама чији је оснивач Србија пријавило се 2.224 студената, а стипендије су добили најбољи студенти из свих области.

Првих 28 стипендиста имају просечну оцену студирања 10, а листа се завршава са студентима који имају просечну оцену 9,17.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи