Устоличење патријарха 25. априла

Нови поглавар Српске православне цркве Иринеј биће свечано устоличен 25. априла у Пећкој патријаршији. Добро је што ће бити и страних гостију јер ће моћи и сами да виде стање на Косову и шта Пећка патријаршија значи за српску цркву и српски народ, рекао патријарх Иринеј.

Патријарх српски Иринеј изјавио је да ће његово свечано устоличење бити одржано у Пећкој патријаршији 25. априла.

"Тада ће почети Сабор, а наставак ће бити у Београду", рекао је патријарх.

Према његовим речима, у Пећкој патријаршији ће бити и страних гостију и то је добро, "јер ће моћи и сами да виде стање на Косову и шта значи Пећка патријаршија за српску цркву и српски народ".

Међу најважнијим питањима у наредном периоду патријарх је навео потребу да "окупимо и повежемо дијаспору" и да се "наш народ кога има на свим континентима осећа као народ који припада јединственој цркви, држави Србији и да се враћа својим коренима".

Говорећи о односима Српске православне цркве и непризнате Македонске православне цркве, српски патријарх је нагласио да смо "увек чинили све да тај проблем превазиђемо".

Додао је да у решавању проблема са Македонском црквом "сада постоји нови проблем јер постоји и нова званична црква који сви народи признају (Охридска архиепископија)".

"Сада ће требати напора и са њихове стране да међусобно реше тај проблем. Наша врата су отворена, моја је жеља да нађемо решење", додао је патријарх Иринеј.

Поглавар СПЦ је напоменуо да "смо ми најближи једни другима, да имамо заједничку историју, културу, језик" и да "то што се раније догађало није било нормално".

ЦПЦ је неозбиљна заједница

Говорећи о непризнатој Црногорској цркви, патријарх је истакао да је то неозбиљна заједница коју, нажалост, држава подржава, али која има малу подршку народа.

"Ми полако излазимо из духовне кризе, што се огледа по великом броју обновљених и новосаграђених православних храмова и што је у цркви све више младог света", рекао је поглавар СПЦ.

Говорећи о времену проведеном на челу нишке епархије, патријарх је нагласио да никада није имао непријатности са властима и да његова функција владике није схватана као непожељна и неочекивана.

"Било је разумевања, раније смо градили Метох Светог Саве, Хиландарски метох, Богословију, последњих десетак година урађено је више него, можда, у 150 година раније, али таква су тада то времена била", додао је он.

Његова светост је изразила очекивање да ће Ниш бити централно место обележавања 17 векова хришћанства 2013. године и рекао да Ниш гради веома леп храм посвећен Константину Великом.

Такав храм представљаће наш духовни став, нашу културу, то ће допринети нашем већем угледу у свету какав треба да има наша култура, историја и држава.

Патријарх је у владичанском дому нишке епархије примио градоначелника Ниша Милоша Симоновића и председника Скупштине града Милета Илића.

Симоновић и Илић зхвалили су патријарху на досадашњој сарадњи, а Симоновић је Његовој светости уручио златник са ликом и статуету Константина Великог, као и Триптих о старом Нишу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи